• Početna>
  • Vesti>

Petković sa Bocan – Harčenkom: Najvažnije je da je sačuvan mir na KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je danas sa ambasadorom Ruske Federacije u Republici Srbiji Aleksandrom Bocan-Harčenkom o juče završenoj rundi razgovora Beograda i Prištine u Briselu i postignutom dogovoru o deeskalaciji na severu Kosova i Metohije.

Petković je naglasio da je juče u Briselu postignut sporazum s kojim možemo biti zadovoljni. Novim sporazumom primenjivaće se ono što je dogovoreno 2016. godine, što znači da više ne može biti reči ni o kakvom tzv. reciprocitetu, već ispunjenju sporazuma, istakao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

“Najvažnija je činjenica da je sačuvan mir u našoj južnoj pokrajini, da je dogoreno povlačenje jedinica ROSU sa severa KiM i dolazak KFOR-a, u skladu sa rezolucijom 1244. Takođe, zaštićena su vozila sa registarskim oznakama srpskih gradova na Kosovu i Metohiji, koje se više neće skidati, niti će moći da se nasilno nameću probne tablice sa statusnim oznakama Prištine, što će omogućiti slobodu kretanja, a dogovoreni stikeri počeće da se primenjuju od ponedeljka”, rekao je Petković.

Petković je podvukao da je od posebnog značaja činjenica da jučerašnjim sporazumom počinje ispunjavanje svih do sada postignutih dogovora u Briselu.

“To će se nakon sporazuma oko registarskih oznaka, u prvom redu odnositi na formiranje Zajednice srpskih opština koja će biti prva tema narednog sastanka u Briselu”, istakao je direktor Petar Petković.

“Takođe, srpska delegacija je insistirala i na slučaju Ivana Todosijevića, u okviru koga je prekršen Briselski sporazum u tački 10, po pitanju prisustva dvoje srpskih sudija u postupajućem veću, što je u svom saopštenju jasno naglasila i EU”, zaključio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Petković je zahvalio ruskom ambasadoru na podršci i njegovom dolasku na Jarinje i u Rašku, što je takođe u moralnom smislu ohrabrilo srpski narod, koji je bio okupljen na administrativnim prelazima kako bi branio pravo na slobodu kretanja.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Foto: Kancelarija za KiM

Comments

Pročitaj još