• Početna>
  • Vesti>

Lungesku: Kfor se raspoređuje pre simultane akcije i ostaje dve nedelje

Polish soldiers part of the peacekeeping mission in Kosovo KFOR, pass through barricades as they patrol near the northern Kosovo border crossing of Jarinje on the ninth day of protest on Tuesday, Sept. 28, 2021. Ethnic Serbs in Kosovo have been blocking the border for a ninth straight day to protest a decision by Kosovo authorities to start removing Serbian license plates from cars entering the country, raising fears such incidents could unleash much deeper tensions between the two Balkan foes. (AP Photo/Visar Kryeziu)

Portparolka alijanse Oana Lungesku navela je da je dijalog Beograda i Prištine, uz posredstvo specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka, od ključnog značaja za stabilnost u celom regionu.

„NATO nastavlja da snažno podržava dijalog uz posredstvo EU i druge napore u cilju normalizacije odnosa Beograda i Prištine. Ovo je jedini put ka postizanju trajnog političkog sporazuma za region“, dodala je Lungesku.

Lungesku je navela da je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg prethodnih dana razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučičem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem o potrebi za deeskalacijom, suzdržanošću i povratkom dijalogu.

„Radujemo se sutrašnjem dolasku specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslava Lajčaka u sedište NATO, gde će se sastati sa generalnim sekretarom Stoltenbergom i članovima Severnoatlantskog saveta“, navela je Lungesku.

Posle dvodnevnih pregovora u Briselu, Beograd i Priština su postigli sporazum o deeskalaciji i daljim koracima u rešavanju krize na severu Kosova. Sporazum predviđa da se specijalne jedinice kosovske policije sutra, 2. oktobra, povuku sa prelaza Jarinje i Brnjak i da istovremeno budu uklonjene i barikade kosovskih Srba.

Kfor će rasporediti svoje snage na prelazima Jarinje i Brnjak pre početka simultane akcije i ostaće tamo dve sedmice, predviđeno je, izmedju ostalog, sporazumom postignutim uz posredstvo EU.

Izvor: RKM,RTV Kim

Foto RTV

Comments

Pročitaj još