Kosovski ministar zdravlja podneo ostavku

Minitar zdravlja Kosova Arben Vitia podneo je ostavku na tu funkciju, jer kao kandidat Samoopredeljenja za gradonačelnika Prištine na predstojećim lokalnim izborima zakazanim za 17. oktobar, započinje izbornu kampanju.

Vitia je pozvao sve političke subjekte da u kampanji poštuju propisane mere u cilju suzbijanja pandemije koronavirusa.

Na Kosovu su u poslednja 24 sata preminule dve osobe od posledica koronavirusa. U istom periodu testirano je 4320 uzoraka, a registrovana su 42 nova slučaja inficiranih.

Arben Vitia je rekao na konferenciji za novinare da Kosovo ima najmanji broj inficiranih u regionu i da se Kosovo u poslednje vreme uspešno bori protiv epidemije. On je istakao da Kosovo zauzima visoko mesto u regionu i Evropi kada je u pitanju suzbijanje širenja koronavirua.

“Kosovo poslednjih dana ima najniži broj inficiranih u regionu. Danas smo i među pet zemalja u Evropi sa najmanje novih slučajeva kovida-19. Iako imamo stabilnu situaciju, bili smo prvi po broju testiranja i od 12. avgusta se krećemo u tom smeru”, rekao je Vitia.

On je naglasio i da Kosovo uspešno sprovodi proces vakcinacije protiv koronavirusa. Na Kosovu je do sada vakcinisano nešto više od milion i 320 hiljada građana.

„Samo u poslednja dva meseca smo dali preko 900.000 doza antikovid vakcina i to je više od proseka zemalja Evropske Unije. U julu smo bili poslednja zemlja u regionu sa procentom vakcinisanih, a danas smo drugi u regionu. Procentom vakcinisanih Kosovo ostavlja iza sebe ne samo zemlje Zapadnog Balkana, nego i zemlje Evropske unije. Septembar je prošao sa oko 800.000 vakcinisanih sa jednom dozom“, zaključio je Vitia.

Izvor: RTV Kim

Comments

Pročitaj još