Selaković: Uskoro sveobuhvatni sporazum s Gvatemalom

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković sastao se u prestonici Gvatemale sa šefom diplomatije te zemlje Pedrom Brolom i najavio da će biti pripremljen sveobuhvatni sporazum o saradnji sa Gvatemalom.

Selaković je zahvalio na gostoljubivosti i srdačnom prijemu delegacije Srbije.

“Drago mi je što mogu da razgovaram sa najvišim zvaničnicima vaše lepe zemlje, kao i o saradnji o zajedničkim interesima. Odnosi dve zemlje su prijateljski i bratski uprkos velikoj međusobnoj udaljenosti”, rekao je Selaković na koferenciji za medije posle sastanka.

Istakao je da će dve zemlje naredne godine obeležiti 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa, što će biti dobra prilika da se unapredi saradnja i pojačaju veze.

“Čestitam vašoj zemlji 200 godina od sticanja nezavisnosti, u ime građana Srbije, predsednika Aleksandra Vučića i Vlade Srbije”, poručio je Selaković.

Napomenuo je da su dve zemlje održavale odnose putem poseta na visokom nivou u izrazio očekivanje da će u tom smeru biti nastavljeno.

Šef srpske diplomatije je ocenio da je imao dobar sastanak sa kolegom iz Gvatemale i da je to bila dobra prilika da se analizira bilateralna i multilateralna saradnja.

“Jedan od rezultata je i to što su naši timovi dobili konkretne zadatke, da se do kraja godine organizuju političke konsultacije između dva ministarstva koji će rezultirati potpisivanjem sveobuhvatnog sporazuma o saradnji dve zemlje, koji bi pokrio razne oblasti u kojoma postoji zajednički interes, kulturi, obrazovanju, sportu, ekonomiji i drugim”, naveo je Selaković.

Izrazio je očekivanje da će tokom dvodnevnog boravka u Gvatemali biti razmotrena mogućnost za organizovanje prvog biznis foruma između poslovnih zajednica Srbije i Gvatemale.

Ministar Selaković je istakao da odnose dve zemlje čini posebnim i to što Gvatemala ima čvrstu, principijelnu i stalnu podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, kada je reč o južnoj srpskoj pokrajini Kosovu i Metohiji, kao i da to pokazuje posvećenost obe zemlje poštovanju vrednosti iz Povelje UN.

Poručio je da će mu biti drago da ugosti predstavnike Gvatemale u oktobru u Beogradu na obeležavanju 60. godišnjice od osnivanja Pokreta nesvrstanih zemalja, 11. i 12. oktobra.

Srbija je vaša druga zemlja i uvek ste dobrodošli u Srbiji, poručio je šef srpske diplomatije.

Izrazio je nadu da će predstojeće političke konsultacije dva ministarstva biti dobra priprema za sledeći sastanak u Beogradu, kao i da će taj susret biti veoma plodan za buduću saradnju dve zemlje.

Ovde se osećam kao kod kuće, dodao je Selaković, a kolega iz Gvatemale mu je poručio da će to i biti njegova druga kuća.

Ministar Brolo izrazio je zadovoljstvo što je mogao da ugosti srpskog ministra i istakao da je Gvatemala posvećena produbljivanju saradnje sa Srbijom u brojnim oblastima, poput ekonomije, kulture, obrazovanja…

“Posvećeni smo nastavku jačanja političkog dijaloga i multilateralne saradnje”, poručio je Brolo.

Čestitao je Selakoviću na ekonomskim uspesima Srbije postignutim tokom kovid krize.

Ministar spoljnih poslova Gvatemale potvrdio je da će predstavnici te zemlje doći u oktobru na skup nesvrstanih u Beogradu.

Izvor: Tanjug

Comments

Pročitaj još