Vučić sa ambasadorima Kine i Rusije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je sa ambasadorima NR Kine i Rusije Čen Bo i Aleksandrom Bocan-Harčenkom o situaciji na severu Kosova i Metohije. Kineska strana smatra da jednostrano preuzeta akcija nije u interesu mira i stabilnosti regiona, rekla je Čen Bo. Moskva ukazuje da odgovornost leži na privremenim institucijama u Prištini, koje krše i ne ispunjavaju sporazume koji su ranije potpisani, kaže ambasador Bocan-Harčenko.

Ambasadorka Čen Bo prenela je predsedniku Vučiću da je stav kineske strane po pitanju Kosova i Metohije dosledan i jasan, navodi se u saopštenju Službe za saradnju sa medijima predsednika Republike.

“Kineska strana pridaje posebnu pažnju trenutnoj napetoj situaciji na severu Kosova i Metohije i smatra da jednostrano preuzeta akcija nije u interesu mira i stabilnosti regiona. Međunarodna zajednica treba ravnopravno da tretira sve strane, dvostruki standard nije u korist rešavanja problema”, navela je ambasadorka.

Dodala je da “kineska strana poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije po pitanju KiM, razume i podržava legitimne zahteve Srbije, uključujući one po pitanju zaštite bezbednosti i legalnih prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, u nadi da će svi dosad postignuti sporazumi dve strane biti strogo ispoštovani”.

Predsednik Vučić je zahvalio predsedniku Siju, kineskoj državi i partiji na podršci po pitanju KiM, te je uručio ambasadorki Čen čestitku upućenu predsedniku Siju povodom 1. oktobra, Dana osnivanja Narodne Republike Kine.

Rekao je da Srbija poštuje i voli Kinu i da je odlučna da neguje iskreno srpsko-kinesko prijateljstvo, što, između ostalog, navodi u čestitki.

“Izuzetno sam ponosan što su sveukupni odnosi između Republike Srbije i NR Kine na istorijskom vrhuncu, u trenutku kada imam čast i odgovornost da budem na čelu Republike Srbije. Posebno mi je zadovoljstvo da sa Vama sarađujem na svestranom unapređenju strateškog partnerstva naših zemalja. Duboko verujem u svetlu budućnost naših odnosa, zasnovanih na čeličnom prijateljstvu i strateškom partnerstvu i neraskidivim vezama između naša dva narod”, naveo je Vučić.

Ambasadorka Čen je zahvalila predsedniku Vučiću na čestitki, ističući da je to veoma značajna godina u kineskoj istoriji, s obzirom da je obeležena stogodišnjica osnivanja Komunističke partije Kine i ispunjeni značajni ciljevi.

Predsednik Vučić i ambasadorka Čen su istakli da zajednički infrastrukturni projekti napreduju planiranom dinamikom i u isto vreme razmotrili planove za nastavak radova na brzoj pruzi između Beograda i Budimpešte, na deonici od Novog Sada do srpsko-mađarske granice, zaključuje se u saopštenju.

Podrška Rusije  

Predsednik Vučić je, u razgovoru sa ambasadorom Rusije Aleksandrom Bocan-Harčenkom, ponovo zahvalio na podršci Moskve po pitanju KiM, i teritorijalnom integritetu i suverenitetu Republike Srbije.

Kako je saopšteno iz kabineta predsednika Srbije, ambasador Bocan-Harčenko je rekao da Moskva sa velikom zabrinutošću prati situaciju na severu Kosova i Metohije, i ukazao da odgovornost za nastalu krizu leži na privremenim institucijama u Prištini, koje krše i ne ispunjavaju sporazume koji su ranije potpisani.

On je ocenio i da srpska strana deluje sa najvećom odgovornošću, dok Priština ne pokazuje nijedan znak da je za traženje kompromisnog rešenja.

Predsednik Vučić i ambasador Bocan-Harčenko su razgovarali i o zajedničkim srpsko-ruskim projektima u sklopu priprema za novo zasedanje Međuvladinog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju i posetu potpredsednika ruske vlade Jurija Borisova.

Predsednik Vučić je rekao da se nada da će u narednim mesecima ponovo imati čast da razgovara s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, dodaje se u saopštenju.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još