• Početna>
  • Vesti>

Retrospektivna izložba radova sa kolonije “Jesen u Prizrenu” u Novom Sadu

Dom kulture „Gračanica, Fondacija „Simonida“ i Srpsko narodno pozorište iz Novog Sada organizuju postavljanje retrospektivne izložbe radova sa kolonije „Jesen u Prizrenu“ , u foajeu Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu. Otvaranje izložbe je u petak 1. oktobra, od 19 časova.

Izložba se sastoji od 22 izabrana rada sa likovne kolonije „Jesen u Prizrenu 2015-2021“ godine.

„Likovna kolonija „Jesen u Prizrenu“ nastala je 2015.godine u saradnji Doma kulture Gračanica i Eparhije raško-prizrenske, odnosno manastira Svetih Arhangela kod Prizrena, pod pokroviteljstvom Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije. Kolonija se održava u obnovljenom Dušanovom konaku manastira Svetih Arhangela.

Suština okupljanja u Prizrenu je da se omogući lični podsticaj umetnicima, angažovanost svih nas u svedočenju savremenog trenutka i podrška u očuvanju ugroženog srpskog kulturnog i nacionalnog blaga ovog grada i na čitavom prostoru Kosova i Metohije, kažu u Domu kulture Gračanica.

“U potrebi za slobodom, kao vrhovnom principu kojem težimo, Kolonija „Jesen u Prizrenu“ nam donosi nove, dragocene darove. Nastojanjem da se uključe u nepostojeći kulturni „dijalog“ o savremenoj stvarajućoj kulturi na Kosovu i Metohiji, njeni učesnici slikama, promišljnim sekvencama vlastitosti, potvrđuju da su dostojni akteri svedočenja ideje o slobodi. Suvereno, bez straha,odbacujući opake maske i naloge koje nameću kreatori savremenog sveta.” – stoji u predgovoru istoričara umetnosti Nebojše Jevtića, jednog od organizatora i utemeljivača kolonije” ističu organizatori.

Izložba koja će trajati mesec dana organizuje se pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama AP Vojvodine. Izložba se održava u skladu sa svim važećim propisima oko sprečavanja širenja pandemije KOVID- 19 u Republici Srbiji.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Foto: Dom kulture Gračanica

Comments

Pročitaj još