• Početna>
  • Vesti>

Razgovori delegacija Beograda i Prištine sa Lajčakom završeni bez konačnog dogovora

Foto: Virginia Maoy

Delegacije Beograda i Prištine završile su večeras odvojene razgovore sa Miroslavom Lajčakom u Briselu. Prema informacijama iz delegacije Beograda, nikakav dogovor nije postignut. To su ranije večeras na Tviteru potvrdili portparol EU Peter Stano i Miroslav Lajčak, navodeći da se u ragovorima i dalje traže rešenja. Razgovori će biti nastavljeni, ali nije precizirano kada i u kom formatu.

Šef prištinskog pregovaračkog tima Besnik Bisljimi se ranije danas, posle sastanka sa specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom, obratio medijima ispred zgrade Evropske službe za spoljnopolitičke poslove, rekavši da je postignut dogovor oko predloga za deeskalaciju situacije na severu KiM i da se čeka odobrenje Beograda.

Prema ovom sporazumu, kako je rekao, Kfor će u subotu biti raspoređen na prelazima Jarinje i Brnjak, a zatim bi usledilo povlačenje kosovske policije, kao i barikada na prelazima.

Naveo je da sporazum predviđa i da od ponedeljka Beograd i Priština koriste stikere (nalepnice) umesto da menjaju tablice.

Naveo je da je to privremeno i da će se formirati radna grupa koja treba da pronađe trajno rešenje za slobodu kretanja vozila, i to u roku od šest meseci.

“Naš cilj je bio jasan, da postignemo deeskalaciju i održimo reciprocitet sa registarskim tablicama”, rekao je Bisljimi, koji je nakon obraćanja napustio zgradu Evropske službe za spoljnopolitičke poslove.

Ali sa druge strane, prema informacijama iz delegacije Beograda, nikakav dogovor nije postignut. Predstavnici Beograda napustili su zgradu Evropske službe za spoljnopolitičke službe bez obraćanja medijima.

Sastanak direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Petra Petkovića sa Lajčakom potrajao je do kasnih večernjih časova. 

Razgovori će, kako saznaje izveštač RTS-a u Briselu, biti nastavljeni, ali nije precizirano kada i u kom formatu. 

Predstavnici Evropske unije oglasili su se samo jednom tokom večeri, dok je trajao razgovor Petkovića i Lajčaka, i to na Tviteru, potvrdivši da se i dalje razgovara i traže rešenja.

Portparol EU za spoljne poslove Peter Stano naveo je da sastanak glavnih pregovarača Prištine i Beograda sa Lajčakom nije gotov, te da će se pregovori nastavii sve dok se ne nađe rešenje za trenutnu krizu na severu Kosova i Metohije.

Ovu informaciju potvrdio je i Lajčak na Tviteru, retvitujući poruku Stana.

I američki ambasador u Srbiji Entoni Godfri kao i diplomatski predstavnik SAD u Prištini demantovali su da je postignut dogovor Beograda i Prištine u Briselu.

“Ja sam u bliskom kontaktu sa mojim prijateljem predstavnikom Stejt departmenta Gabrijelom Eskobarom koji je u Briselu kako bi iskazao podršku dijalogu kojem posreduje EU. Ovaj posao nije završen, ali je načinjen dobar napredak. Strane moraju biti fleksibilne i nastaviti da rade kako bi priveli ovo finišu. Vreme za to je sada”, napisao je na Tviteru Godfri.

Takođe na Tviteru vršilac dužnosti otpravnika poslova misije SAD u Prištini Nikolas Đakobe u objavi je naveo: “Uprkos izveštajima medija, pregovori u Briselu se nastavljaju. Napredak je postignut, ali ostaje još posla. Mi ohrabrujemo Kosovo i Srbiju da nastave da se angažuju otvoreno i ozbiljno”.

Izvor: RTS / Tanjug

Comments

Pročitaj još