• Početna>
  • Vesti>

Sutra u Briselu o deeskalaciji situacije na severu; Stano: Eskobar neće prisustvovati

U sredu, 29. septembra, u Briselu će se sastati Petar Petković i Besnik Bisljimi. Glavna tema njihovog razgovora, prema sadšnjim najavama će biti deeskalacija situacije na severu Kosova. Na terenu nema mnogo optimizma pred novo viđenje zvaničnika Prištine i Beograda u sedištu evropske administracije.

“Iako od razgovora ne očekujem puno, nadam se da će razum dominirati, jer trenutna situaciji na odgovara nikome, krajnji je momenat da se strane dozovu pameti. Nema nikakvog interesa da se nastavi sa tim. Od razgovara Petkovića i Bisljimija ne očekujem puno, ali se ipak nadam da će vapaj za razumom dominirati ukoliko strane nisu zainteresovane da se, ionako teška, situacija još više zakomplikuje”, rekao je politički analitičar Beljulj Bećaj za RTV Kim.

Od najavljenog sastanka u Briselu rešenje ne očekuje ni glavni istraživač u NVO Aktiv Igor Marković. Sagovornici RTV Kim su sličnog mišljenja i u vezi sa eventualnim sastankom predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija.

Stano: Eskobar neće ići u Brisel

Iako je ambasada SAD u Prištini potvrdila da će na hitnom sastanku, sazvanom zbog situacije na severu Kosova u Briselu, učestvovati i zamenik pomoćnika državnog sekretara Gabrijel Eskobar, portparol Evropske Unije Peter Stano je to negirao, piše Gazeta ekspres.

Stano je pojasnio da Eskobar neće učestvovati u dijalogu koji ima samo tri učesnika, dok svi drugi pružaju podršku.

“Ne, gospodin Eskobar neće prisustvovati razgovoru. Dijalog ima tri učesnika – Kosovo, Srbiju i EU. Svi ostali podržavaju dijalog spolja”, rekao je Stano za Gazetu ekspres a preneo je portal Kosovo Online.

Iz ambasade SAD u Prištini juče je najavljeno da će razgovorima u Briselu učestvovati i pomoćnik državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Gabrijel Eskobar.

Izvor: RTV Kim, Gazeta express, Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još