Centralno Kosovo: Meštani spremni za grejnu sezonu

U Gračanici i okolnim selima prodaja drva za ogrev je počela pre više od dva meseca. Trenutno se cene kreću od 40 evra za metar bukovog, do 45 evra po metru hrastovog drveta.

Prodavci kažu da se više kupuje hrast, jer duže gori i duže temperaturu održava visokom. Ipak, prodaje se i bukva, pa dobavljači dnevno “rasture” i do 60 metara drva.

“Najviše se prodaje bukva, ali prodajemo i hrast. Obilazimo sela, pa tamo prodajemo. To su uglavnom Preoce, Laplje Selo, Gračanica, Novi Badovac i Šaškovac. Dnevno prodamo oko 50 do 60 metara drva i zadovoljni smo prodajom. Drva koja ovde prodajemo nabavljamo u Kamenici“, rekao je Nebi Uka.

U prodajnu cenu uračunat je prevoz, ali i rezanje drva, pa pojedini preprodavci nisu zadovoljni profitom.

“Prodaja je dobra, ali cena nije zadovoljavajuća za nas koji prodajemo drva, jer nas i prevoz košta mnogo, pa ne možemo da nadoknadimo tu razliku. Bukva košta 40 evra po metru, a hrast 45. U tu cenu je uračunato i rezanje drva. Na dan se desi da nekad prodam pet metara, nekad 50, sve zavisi kada i koliko ljudi traže. Neki čekaju na drva duže, dok ih nabavimo“, kazao je Ljatif Beriša.

Tradicionalno grejanje na drva

Stanovnici centralnog Kosova sa kojima smo razgovarali kažu da se uglavnom greju na drva, “jer je to najjeftinije”. Većina je ogrev pripremila ranije, kad mu je i cena bila pristupačnija.

„Kupio sam 15 metara drva, dao sam kukuruz i uzeo drva. Kupio sam šumovu bukvu i odlična je, biće mi dovoljno za ovu zimu“, naveo je Živojin Andrejević iz Sušice.

„Da, kupio sam pet metara drva, hrastovinu, jer je najbolja. Bukva ima samo plamen, a hrastovina ima žar koji duže održava temperaturu. Zadovoljan sam cenom, jer je ista kao i prošle godine, 35 evra za metar“, kazao je Jovica Milatović iz Gračanice.

„Kupio sam deset metara drva, 35 evra sam platio metar. Bukvu sam uzeo još u maju, jer kupim i ugalj, pa tokom zime kombinujem ta dva. Da li će mi biti dovoljno videću, sve zavisi kakva će biti zima. Ako bude blaga biće dovoljno, ako ne, kupiću još koji metar“, rekao je Slaviša Jovanović iz Ugljara.

Prethodnih godina su se ogrevna drva mogla nabaviti po selima, kada su preprodavci na svim kružnim tokovima i većim raskrsnicama parkirali svoje traktore i kamione. Ove sezone, ona se zvanično mogu nabaviti jedino na stovarištima predviđenim za njihovu distribuciju.

Trenutna cena za ugalj se kreće od 25 evra za nesušeni, do 58 evra za sušeni po toni. Prevoz se u oba slučaja dodatno naplaćuje 60 evra.

Oni koji se greju na pelet mogu ga nabaviti po ceni od 180 do 200 evra po toni kod lokalnih trgovaca.

Za one koji se greju na struju

Prema podacima E od prošle godine, Kosovo se nalazilo na drugom mestu po najnižoj ceni električne energije za domaćinstva u Evropi, a prvom u regionu Zapadnog Balkana.

Prema dostupnim navodima na portalu kosovskog Regulatornog ureda za energiju, cena električne energije za domaćinstva, do redovnog razmatranja tarifa, će se kretati od 6,75 evrocenti po kilovat času (viša tarifa) do 2,89 evrocenti po kilovat času (niža tarifa).

Podsetimo, struja na Kosovu se po višoj tarifi naplaćuje tokom dana od 7:00 do 22:00 u periodu od 1. oktobra do 31. marta, dok je ista tarifa “na snazi” od 8:00 do 23:00 u periodu od 1. aprila do 30. septembra.

Ukoliko iz nekog razloga u domaćinstvu trošite više od 600 kilovat časova mesečno, struju ćete plaćati čak 10.71 evrocenti u višoj, odnosno 5.30 u nižoj tarifi.

Izvor RTV Kim

Foto RTV Kim

Comments

Pročitaj još