Rama: Doći će dan kada će Srbija priznati Kosovo

Odluka Vlade Kosova o uvođenju reciprociteta i zameni srpskih registarskih oznaka privremenim RKS probnim tablicama je verodostojna, kazao je Edi Rama u Prištini. Letove helikoptera i aviona nedaleko od prelaza Jarinje, premijer Albanije smatra greškom Srbije.

Edi Rama boravi u jednodenvnoj poseti Kosovu. Nakon sastanka sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, na kojem su razgovarali o inicijativi “Otvoreni Balkan” i dešavanjima na severu Kosova, održana je konferencija za medije.

Rama smatra da je Kosovo “potpuno u pravu” po pitanju reciprociteta za registarske tablice sa Srbijom, ali i da je dijalog jedino rešenje za ovo pitanje.

“Kosovo ima pravo da uvede reciprocitet. Podržavamo Kosovo, kao i drugi članovi međunarodne zajednice. Potrebno je voditi dijalog jer je on jedini put, ne trebaju (nam) novi konflikti”, rekao je Rama i dodao da paljenje kancelarija za registraciju vozila ne provocira snage Kosova, već to čini “akrobatsko letenje aviona i helikoptera”.

“Pojavljivanje helikoptera Srbije je najveća greška. Svedoci smo vojnih manevara Srbije na granici suverenog Kosova. Ti manevri ne štitite srpske građane na Kosovu, kao što to misli rukovodstvo u Beogradu. Srpski građani na Kosovu žive bez pretnji, oni čak plaćaju i račune za struju Vladi Kosova. Nažalost, ti manevri postiču vandalizam i nacionalizam”, kazao je on.

Edi Rama je napomenuo da i dalje ima neslaganja sa Kurtijem, ali da ona neće uticati na njihov odnos.

“Temelj naše sloge nije politički, već bratski. Naš zajednički san je da živimo u jednoj nepodeljenoj površini kao Albanci ili Evropljani. Doći će dan kada će Srbija priznati Kosovo. Pitanje ostaje kada će doći taj dan i kako da taj dan približimo”, kazao je Rama.

On je takođe rekao i da nije razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u vezi sa situacijom na severu Kosova.

Premijer Kosova Aljbin Kurti je podsetio da je njegov predlog za rešavanje situacije na severu da i Srbija i Kosovo ukinu “probne tablice”.

“Blokiranje puteva nije učinjeno samo šleperima i ljudima, već i buldožerima. Preko 10.000 vozila koja su došla iz Srbije su dobila privremene registarske tablice”, rekao je Kurti i dodao da je veza između Albanije i Kosova neophodna “zbog jačanja jednakosti i blagostanja”.

Kurti je dodao da je sa ministrom policije Đeljaljom Svečljom imao sastanak sa komandantom KFOR-a Frankom Federičijem na kojem je razgovarano o bezbednosnoj situaciji, kao i da je glavni cilj Specijalnih jedinica kosovske policije da čuvaju granične policajce i zgrade, jer postoje indicije da bi u suprotnom bili ugroženi.

Današnja poseta Edija Rame je prva službena poseta Kosovu od kako je Aljbin Kurti preuzeo premijersko mesto. Za poslednju nedelju novembra najavljena je zajednička sednica dve vlade u Draču.

Tokom posetu Kosovu Rama će se sastati i sa liderima opozicionih stranaka.

Izvor RTV Kim

Foto RTVKim

Comments

Pročitaj još