• Početna>
  • Vesti>

KFOR pomno prati situaciju; Kurti: Nemam informaciju da bi moglo doći do intervencije KFOR-a na severu

Foto: Tanjug

Kako se navodi u saopštenju KFOR-a, na severu Kosova, kao i na celom Kosovu, povećan je broj rutinskih patrola KFOR-a.

„KFOR pomno prati situaciju na celom Kosovu i ostaje fokusiran na svakodnevno sprovođenje svog mandata – proisteklog iz Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija iz 1999, kako bi se osiguralo bezbedno i zaštićeno okruženje i sloboda kretanja za sve zajednice koje žive na Kosovu. KFOR je povećao broj i trajanje rutinskih patrola širom Kosova, uključujući i severno Kosovo“, saopšteno je iz KFOR-a preneo je portal Kossev.

Pojedini prištinski mediji izvestili su danas, prema nezvaničnim informacijama, da se u poslepodnevnim satima očekuje da bi moglo doći do intervencije KFOR-a na severu.

Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je ovim povodom da o tome nema informacija, a da je u stalnom kontaktu sa komandantom KFOR-a, kao i da je juče razgovarao i sa Stoltenbergom.

„Nisam obavešten da će biti intervencije KFOR-a na Severu. Moramo se vratiti na razgovore. Pozivam građane na smirenje, jer institucije rade svoj posao“, rekao je Kurti danas u Prištini na zajedničkoj konferenciji za medije sa albanskim premijerom, Edijem Ramom.

Predhodno su i gradonačelnici četiri opštine sa severa Kosova razgovarali sa komandantom KFOR-a o trenutnoj političko-bezbednosnoj situaciji.
Tom prilikom su od komandanta zahtevali da vojnici Kfora ostanu neutralni i deluju u skladu sa rezolucijim 1244 Saveta Bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Komandant Kfora je rekao da se Kfor neće mešati u politička pitanja niti nasilno uklanjati blokade sa puteva.

Izvor: Kossev, Radio Kosovska Mitrovica

Foto: Tanjug

Comments

Pročitaj još