• Početna>
  • Vesti>

Rosu promenila položaj na Jarinju, NATO poziva na izbegavanje jednostranih akcija

.Kako je večeras preneo portal Kosovo Online, pripadnici Rosu jedinica koji su već peti dan stacionirani na admiistrativnom prelazu Jarinje sklonili su se sa dosadašnjih položaja. Ispred vozila, za razliku od prethodnih dana, nalazi se samo po jedan naoružani policajac.

Položaj na kom se sad nalaze pripadnici Rosu jedinica je takav da su neupadljivi i sada ih je mnogo teže uočiti nego prethodnih dana kada su bili stacionirani na samom putu,navodi ovaj portal.

Istovremeno specijalizovane policijske jedinice Euleksa raspoređene su od 20. septembra u izviđačkoj ulozi na prelazima Jarinje i Brnjak, kako bi pratili bezbednosnu situaciju na terenu.

Na pitanje Kosovo onlajn da li će sem na Jarinju, gde su mediji zabeležili njihovo prisustvo, Euleks pratiti stanje i na Brnjaku, gde je zabeleženo nekoliko incidenata prethodnih dana, iz te misije su odgovorili da se policijske jedinice Euleksa od prvog dana protesta nalaze na oba prelaza.

Ističu da je to učinjeno nakon što je Kosovske policija zvanično zatražila od Euleksa da obavlja svoju ulogu “druge instance za bezbednosni odgovor”.

Lungesku: NATO poziva na izbegavanje jednostranih akcija

Portparol NATO-a Oana Lungesku je na Tviteru napisala da “NATO poziva i Beograd i Prištinu da budu uzdržani, izbegnu jednostrane akcije i vrate se dijalogu”.

“Mandat NATO-a i Kfora ostaje da se obezbedi sigurno i zaštićeno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice”, napisala je Lungescu.

Trenutno stanje na Jarinju je mirno, a okupljeni građani se spremaju za još jednu noć na ovom prelazu.

Izvor: Kosovo Online,Radio Kosovska Mitrovica

Foto: Kosovo Online

Comments

Pročitaj još