• Početna>
  • Vesti>

Probne „RKS“ tablice izdaju se i u opštinama na Severu Kosova

Kosovsko ministarstvo unutrašnjih poslova, odnosno Agencija za civilnu registraciju, izdala je u periodu od 20. do 22. septembra 6.375 privremenih registarskih tablica „RKS“. Tablice se izdaju na prelazima, ali i u opštinskim centrima za registraciju, među kojima su i one na Severu Kosova.

Kada je reč o prelazima, najviše tablica je od 20. do 22. septembra izdato na Beloj Zemlji – 1616, pa Merdaru – 1309. Iako je saobraćaj na Brnjaku i Jarinju još od uvođenja odluke o izdavanju probnih tablica blokiran, prema navodima Kosovskog MUP-a, u istom periodu na Jarinju je izdato 13 ovakvih tablica, a na Brnjaku 11.

Kada su opštinske direkciju za registraciju vozila u pitanju, najviše probnih tablica izdato je u Prištini – 341.

Podaci kosovskog MUP-a ujedno ukazuju na to da se probne tablice izdaju i na Severu Kosova – u Severnoj Mitrovici izdato čak 90 u periodu 20-22 septembra, u Zubinom Potoku – 12, Zvečanu – 19. Na ovoj listi, međutim, nema podataka o opštini Leposavić.

Iako se probne tablice izdaju u Severnoj Mitrovici – KoSSev portal ostao je i danas uskraćen za informacije o proceduri vađenja istih.

Kako su prethodnog dana javili mediji, procedure vađenja probnih tablica razlikuju se od opštine do opštine.

U registracionom centru u Lapljem Selu, osim uplate od pet evra, za dobijanje privremenih tablica potrebna je kopija očitane srpske lične karte, saobraćajne dozvole, polisa osiguranja i ovlašćenje, ukoliko je vozilo registrovano na neko drugo lice, javio je RTV Kim.

Međutim, prema pisanju istog medija, u Novom Brdu je za vađenje tablice potrebna i kosovska lična karta.

Kada su prelazi u pitanju, mera kosovske vlade o vađenju probnih tablica RKS, osim Jarinja i Brnjaka, gde je i dalje u toku blokada puta, neometano se primenjuje na Merdaru i drugim prelazima ka centralnoj Srbiji, ali su ujedno primetne i veće gužve.

Kako je danas javio takođe RTV KiM, na Merdaru je formirana kolona od oko 80 šlepera i kamiona i teretnjaci čekaju na ulazak na Kosovo. Putnički saobraćaj se, sa druge strane, odvija neometano, bez većih gužvi sa obe strane prelaza.

Izvor: Kossev

Foto Kossev

Comments

Pročitaj još