• Početna>
  • Vesti>

Vlašković: Bacili su me na asfalt i šutirali; Kosovska policija demantovala ove tvrdnje

Dragiša Vlašković iz Ibarskog Kolašina jedan je od trojice Srba koji su danas primljeni u KBC Kosovska Mitrovica zbog povreda koje su, prema njihovom svedočenju, zadobili u selu Kopilovići u opštini Zubin Potok, kada su na njih danas pre podne kako kaže “nasrnuli pripadnici Specijalne kosovske policije”. Iz kosovske policije demantuju da su njihovi pripadnici pretukli trojicu Srba.

„Ničim izazvano, niti smo mi išli na blokade, išli smo da zaradimo neki dinar, ne radiš nigde“, kazao je Dragiša Vlašković iz Ibarskog Kolašina a prenosi Kossev.

Selo Kopilovići se nalazi na uzvišenju iznad magistralnog puta u blizini Brnjaka, koji već četvrti dan blokiraju Srbi, koji protestuju zbog primene odluke kosovske vlade da srpske tablice počnu da koriste oznake RKS.

Prema Dragišinom svedočenju, on je zajedno sa T.Z. i J.T. krenuo u šumu po drva.

„Pošli smo iz Veljeg Brega u Gornje Varage. Stigli smo do Kopilovića. Oni su bili tu sa borbenim vozilima i mi smo videli njih na oko 50 metara i krenuli da se vratimo kući pošto prolaz nema gore za to selo. Kad’ oni nas pojure, počeše da viču i ja podigoh ruke ovako gore, oni me uvatiše. Dvojica na asfalt me baciše i kad su me to bacili, dvojica su me udarila ovde čizmom. Izgubio sam vazduh, jedno dva minuta. Gotovo, rekoh i onda kažu meni – ustani, i ja ustanem, šta da radiš. Tu su nas držali jedno pola sata na sred asfalta. Posle su izdvojili njih (dvojicu) malo više, mene su tu bili zbog nekog džipa što je došao, pa je pobegao. Jurili tada, ali ih nisu uhvatili i onda su mene posle maltretirali da priznam ko je. Ja nisam video ko je tu, iz čista mira su nas bili, psovali mi majku i oca, rekli mi, ubićemo te, zaklaćemo te, ja sam samo ćutao i tres’o sam se ovako“, posvedočio je za medije Dragiša Vlašković.

Vidna mu je povreda usne duplje, rasečen mu je jezik, i klate mu se prednji zubi. Na odeljenju je sa njim smešten i T.Z.

Dr Zlatan Elek kaže da obojica imaju teže telesne povrede lica i tela, i da su trenutno u stabilnom stanju ali da ne može da potvrdi unapred tačnost njihovog stanja dok se ne uradi kompletna dijagnostika. Osim telesnih povreda, naglasio je da su obojica doživela i teži psihički stres.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković kaže da Srbija fizičko nasilje, maltretiranje i napad na srpski narod „neće tolerisati“.  Za napad je optužio kosovskog premijera Aljbina Kurtija, „čoveka spremnog na ogoljeno nasilje zarad ostvarenja svojih političkih ciljeva“

„Kome je od samog početka krize jedini cilj nasilje i odmazda nad golorukim narodom na severu pokrajine, koji samo brani svoje pravo na život. Sada je više nego jasno da njega ne zanima nikakav dijalog, ni rešenje krize izazvane nepoštovanjem Briselskog sporazuma, već ga zanima da na silu pokušava da osvoji sever Kosova i Metohije“.

Kosovska policija demantovala da su policajci pretukli trojicu Srba

U međuvremenu, oglasila se i Kosovska policija koja u saopštenju demantuje da je u blizini graničnog prelaza u Brnjaku specijalna jedinica iz Prištine pretukla tri Srbina.

U saopštenju se navodi da pisanja pojedinih medija  nisu tačna i imaju za cilj da dezinformišu javnost.

„ Kosovska policija kao institucija za sprovođenje zakona u svim slučajevima preduzima sve radnje u skladu sa Ustavom i važećim zakonima, kako bi garantovala javni red i bezbednost, uključujući omogućavanje slobodnog kretanja ljudi i robe“ navodi se u saopštenju.

„Stoga se nakon službenih provera, pokazalo da su takve informacije neistinite, jer na prelazu nije bilo zaustavljanja niti kontakta sa bilo kakvim demonstrantima, ali je policijska jedinica usput proverila tri kamiona, odnosno njihove vozače koji su vozili iza konvoja, ugrožavajući bezbednost policajaca i policijske operacije. Zbog toga, policajci su zadržali, proverili, a zatim i pustili trojicu vozača sa kosovskim dokumentima, koji su dobili uputstva da se jave u policijsku stanicu Južna Mitrovica“ stoji u daljem tekstu saopštenja.

Medijima su dostavljene fotografije dokumenata trojice građana koje je policija zaustavila.

U toku je četvrti dan blokade puteva na Severu Kosova.

Izvor: Kossev, Radio Kosovska Mitrovica

Foto: Kossev, print screen

Comments

Pročitaj još