• Početna>
  • Vesti>

Vitia: Škole otvorene od ponedeljka, policijski čas i dalje na snazi

Kosovsko ministarstvo zdravlja donelo je danas nove mere u borbi sa epidemijom koronavirusa. Glavna vest tiče se početka školske godine od ponedeljka 27. septembra.

Nastava u kosovskim školama još uvek nije počela, a odlagana je dva puta.

Otvaraju se i vrtići, potvrdio je kosovski ministar zdravlja Arben Vitija. Međutim, u njima će broj dece biti ograničen, kao i učenika u učionicama. Biće dozvoljeno najviše 20 učenika u učionici istovremeno, a nastava za odeljenja preko 20, odvijaće se u dve grupe.

Da li će i đaci u školama u srpskim sredinama od ponedeljka krenuti sa nastavom u školama, još se ne zna. Iako se u većini škola u Srbiji, i osnovnim i srednjim, nastava odvija sa fizičkim prisustvom đaka, to nije bio slučaj na Kosovu i Metohiji. Prema odluci Ministarstva prosvete Srbije, škole na KiM su svrstane u tzv. crvenu semafor zonu, u kojoj se nastava u potpunosti odvijala onliajn.

Inače, što se tiče drugih mera kosovske vlade, zabrana kretanja i dalje ostaje na snazi – od 22:00: 00 – 05: 00h.

Vitija je kazao da će institucije raditi punim kapacitetom, ali sa tim da osoblje mora da dostavi potvrde o vakcinaciji ili odgovarajuće testove sa negativnim nalazima na koronavirus.

Restorani će nastaviti da rade prema istom principu koji je i do sada bio na snazi.

Izvor: Kossev, Radio Kosovska Mitrovica

Foto: Kossev

Comments

Pročitaj još