• Početna>
  • Vesti>

Četvrti dan protesta na prelazima, gradjani odlučni dok se ne ispune zahtevi o povlačenju Rose

Četvrti dan i posle još jedne neprospavane noći građani su odlučni da ostanu na blokadama, okupljeni oko vatre ili u improvizovanim šatorima, dok se problem ne reši. Takva je situacija na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak i trenutno mirna, javljaju reporteri sa lica mesta.

Nezadovoljni odlukom vlasti u Prištini o zameni registarskih tablica i dalje protestuju kod prelaza , gde su raspoređene Specijalne jedinice Kosovske policije. Prelazak preko administrativnog prelaza moguć je samo pešice.

Blokada je duga oko tri kilometra, sinoć su dovezli još kamiona i postavili ih kako bi blokirali saobraćaj.

Trenutno na Jarinju nema putničkih vozila, na čekanju je šest kamiona, a na sever pokrajine i dalje se može jedino pešice. Prevoz vozilima je moguć jedino na prelazu Merdare.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji boravi u Budimpešti, rekao je da Aljbin Kurti svojim pozivima da obe strane ukinu odluke o probnim tablicama “prodaje maglu”, a sve u cilju da Srbija prizna samoproglašenu nezavisnost Kosova.

Rusija je zabrinuta zbog situacije na Kosovu, i ocenjuje da je cilj provokacije institucija u Prištini proterivanje Srba sa Kosova.Poziva vlasti u Prištini da hitno povuku policiju sa severa Kosova.

Na smirivanje situacije poziva i Evropska unija, poručujući da se sve provokacije ili jednostrane akcije moraju izbeći, jer bi one bile direktno protiv interesa građana u regionu.

Izvor RTS, Kim,Radio Kosovska Mitrovica

Foto: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još