Rosu i dalje na severu KiM, Srbi mirno protestuju

Na Kosmetu je noć protekla napeto ali mirno nakon raspoređivanja specijalnih jedinica Rosu širom severa pokrajine. Preko administrativnih prelaza vozilima se i dalje ne može. U 10 časova hitna sednica Saveta za nacionalnu bezbednost na kojoj će glavna tema biti dešavanja na Kosovu i Metohiji.

Na administrativnom prelazu Brnjak i Jarinje nema promena i jutros, situacija je mirna. Saobraćaj je i dalje u prekidu.

Nema novih vozila koja čekaju, ona koja su trenutno tu su parkirana juče, kada su građani iz centralne Srbije dotle stigli i probali da pređu pešice.

Na teritoriju KiM može se pešice na prelazima Jarinje i Brnjak. Autobusi dovoze građane do prelaza, oni zatim moraju da pešače do blokade koju su 800 metara niže postavili Srbi i tu ih preuzima drugi autobus ili neko automobilom.

Trenutno čeka tridesetak kamiona i nekoliko kombija, transport robe je stao i ne zna se do kada će biti tako, što predstavlja veliki problem za građane na severu.

Srbi koji su juče blokirali Jarinje na tom mestu su bili čitave noći, postavili šatore i nije bilo problema.

Podsetimo, pripadnici Rosu juče su na prelazu Brnjak upotrebili suzavac kako bi pokušali da rasteraju Srbe koji su mirnim protestima želeli da izraze nezadovoljstvo zbog mera Prištine.

Izvor RTS, Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još