• Početna>
  • Vesti>

Petković: Borili smo se da se produži važenje KS tablica

Foto Kancelarija za KiM

Direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da je, prema prethodnom petogodišnjem sporazumu, rok za važenje “KS” tablica za Srbe na severu Kosova istekao 15. septembra, ali da su se predstavnici srpskih vlasti “borili na sve načine” da bude produžen za još pet godina.

Petković je izjavio da je, mimo tog sporazuma koji je potpisan 2016. godine, Priština jednostrano u septembru 2020. godine donela administrativno uputstvo o zabrani izdavanja statusno neutralnih tablica sa registraskom oznakom „KS“, koje su koristili Srbi na severu Kosova.

Albanci na Kosovu koriste registarske tablice sa oznakom „Republika Kosovo“.

Petković je rekao da je nečuveno „ono što rade prištinske vlasti u Briselu, i kako se ponašaju prema svim sporazumima“, kojih je po njegovim rečima do sada potpisano 48.

On je rekao da na sastancima u Briselu članovi prištinskog pregovaračkog tima odbijaju da razgovaraju o prethodno potpisanim sporazumima uz obrazloženje da su te sporazume, sa kosovske strane, potpisali „kriminalci iz bivše vlasti koji su sada u zatvoru“.

„Najvažnije je da sačuvamo mir. Mi ćemo mirno da protestujemo da pokažemo da se sa tim ne slažemo“, rekao je Petković.

Pripadnici specijalne jedinice kosovske policije juče su zauzeli prelaze prema Srbiji na severu Kosova, i počeli da oduzimaju „KS“ i srpske tablice sa oznakama gradova sa severa Kosova, nakon čega su Srbi počeli proteste.

Izvor: Beta, RTV Kim

Foto: Kancelarija za KiM

Comments

Pročitaj još