• Početna>
  • Vesti>

Liturgijom u manastiru Gračanica obeležen Dan opštine

Povodom velikog hrišćanskog praznika rođenje Presvete Bogorodice u narodu poznatijem kao Mala Gospojina, koja se od pre nekoliko godina obeležava i kao krsna slava opštine Gračanica, u manastiru Gračanica održana je svečana liturgija koju su služili sveštenici Svetislav Trajković i Darko Marinković.

Predsednik opštine Gračanica, Srđan Popović, nakon služenja liturgije i rezanja slavskog kolača u manastiru Gračanica, medijima je rekao da žali što se i ove godine praznik proslavlja pod ovakvim okolnostima.

“Nažalost, epidemiološka situacija nam nije dozvolila da ove godine, kao prethodnih, dočekamo goste, da proslavu organizujemo na način koji je dostojan ovako velikom prazniku kao što je Mala Gospojina. Nadam se da će se naredne godine stvoriti uslovi za obeležavanje praznika na pravi i dostojanstveniji način. Danas iz Gračanice šaljemo poruku da moramo biti jedinstveni, moramo biti solidarni u ovim teškim vremenima, jer je to jedini recept da ostanemo i opstanemo na ovim prostorima”, rekao je Popović.

I meštani Gračanice, kao i predsednik ove opštine, izrazili su žaljenje, što zbog trenutne epidemiološke situacije ovaj veliki praznik nisu mogli da obeleže onako kako dolikuje.

“Kao meštanki opštine Gračanica i verniku,  jako mi je žao što ne možemo da proslavimo praznik i 700-godišnjicu manastira Gračanica. Ali nadam se, doći će bolja vremena, pa ćemo ponovo proslavljati praznik onako kako smo navikli. Ovde u manastiru Gračanica se osećam blagoslovenom, za mene je među najvećim svetinjama”, rekla je za RTV Gračanica Mara Popović, žiteljka Gračanice.

Zbog antikovid mera koje su na snazi nije održana Svečana Akademija, kao ni druge brojne prateće manifestacije koje se tradicionalno održavaju povodom Male Gospojine, krsne slave opštine Gračanica.

Izvor: RTV Gračanica

Comments

Pročitaj još