• Početna>
  • Vesti>

Kosovo glavna tema Saveta za nacionalnu bezbednost u Beogradu

Predsednik Aleksandar Vučić predsedavaće danas sednicom Saveta za nacionalnu bezbednost, na kojoj će, kako se očekuje, glavna tema biti poslednja dešavanja na Kosovu.

Prema najavi Službe predsednika za saradnju sa medijima, sednica je zakazana za 10 časova u Palati Srbija, posle čega će se medijima obratiti jedan od članova Saveta.

Na prelazima Jarinje, Brnjak i Merdare juče je počelo oduzimanje registarskih tablica sa oznakama sa severa Kosova, dok su građani koji imaju vozila sa oznakama iz Srbije bili prinuđeni da uzmu probne tablice i plate taksu. Uvođenje ove mere reciprociteta od strane kosovskih vlasti, bilo je propraćeno slanjem specijalne naoružane jedince Rosu na prelaze, što je uznemirilo Srbe na severu Kosova koji su došli na prelaze da protestuju. Sa građanima su bili i čelni ljudi Srpske liste.

Na prelazima je tokom noći bilo mirno. 

Dodatnu napetost na Brnjaku juče su izazvale Kosovske policijske snage koje su tokom popodneva ispalile nekoliko patrona suzavca na okupljene građane. Tokom noći na Jarinju je ostalo više desetina građana, a pripadnici Rosu bili su na svojim pozicijama u manjem broju.

Revoltirani merama koje je sprovela kosovska vlada, građani su sinoć na Jarinju i u Severnoj Mitrovici postavili transparente sa natpisima: Dobrodošli u Zajednicu srpskih opština.

U obraćanju javnosti predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče je pozvao Srbe na Kosovu da budu mirni i da se suzdrže.

“Najvažnije je da pokušamo da očuvamo mir, ali istovremeno izaći ćemo vrlo odlučno pred međunarodnu zajednicu. Ono što je sasvim sigurno, pogrom iz 2004. godine, divljanje nad Srbima i progon srpskog stanovništva sa Kosova i Metohije nećemo dozvoliti”, poručio je sinoć Vučić na Instagramu.

Iz KFOR-a su za Kosovo onlajn u ponedeljak su rekli da ova misija prati aktuelnu situaciju i da li će ukoliko bude neophodno rasporediti svoje jedinice u cilju smirivanja situacije. Evropska komisija i ambasada SAD u Prištini pozvale su obe strane na smirivanje tenzija.

Izvor Kosovo Online

Comments

Pročitaj još