Vučić: Prištinska vlast demonstrira silu

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da vlast u Prištini demonstrira silu, i da su na volšeban način protumačili nešto što nigde ne piše. Vučić je poručio Srbima na Kosovu i Metohiji da ne nasedaju na provokacije Prištine.

Aleksandar Vučić je u obraćanju javnosti, povodom krize na Kosovu i Metohiji, izjavio da je danas jedan od najtežih dana za srpski narod na Kosovu i Metohiji, da to nije pitanje bilo kakve dramatizacije, ali da je situacija ozbiljna i teška.

Predsednik je naveo da postoje dva sporazuma koja se tiču slobode kretanja, iz 2011. i 2016. godine. U Prištini su, kaže, na volšeban način protumačili nešto što nigde ne piše. Ocenio je da tamošnja vlast demonstrira silu.

“Još sinoć smo znali da Priština planira pokret specijalnih snaga na sever”, istakao je predsednik i podsetio da je to šesti put da upadaju sa oklopnim vozilima, dugim cevima, snajperistima.

Kako je rekao, jutros nešto posle šest časova kosovske snage su prešle na sever KiM, a to je, navodi, šesti put kako se to desilo.

“To je najbrutalniji upad sa oko 350 lica, mnogo dugih cevi, više od 20 oklopnih vozila, snajperista postavljenih na mnogo mesta koji su valjda trebalo da, za to imamo dokaze, pokrivaju kuće mladih Srba koji bi se suprotstavili teroru prištinske vlasti i onda su sprovodili akciju za koju su išli toliko daleko da kažu unilateralno, bez ikakvog dogovora sa bilo kim, možda sa svojim mentorima”, rekao je Vučić.

Istakao je da su jedinice sa dugim cevima poslate na sever bez saglasnosti načelnika četiri opštine i da se radi o najbrutalnijem napadu oko 350 policijaca koji su došli da rade posao saobraćajne policije. 

Naveo je da se sa Beogradom niko nije dogovarao i da je Beograd jedino upozoravao da to ne čine.

“Kada imate posla sa ljudima koji nisu odgovorni i kojima je cilj samo da prošire vlast, onda je vrlo teško doći do racionalnog rešenja”, rekao je Vučić.

“Skidaju tablice suverene i međunarodno priznate države”

Predsednik Vučić je naveo da su na administrativnom prelazu zaustavili i vozilo iz Vranja sa bolesnicima, i skidali tablice jedne suverene države, jer se njima te tablice ne sviđaju.

Vučić je pokazao i fotografiju ambulantnog vozila iz Vranja koje je, kako kaže, prevozilo bolesnike, a koje je zaustavljeno na administrativnom punktu.

“Pregledali su ljude, a zatim skidali tablice jedne suverene, međunarodno priznate države, članice Ujedinjenih nacija zato što se njima te tablice ne sviđaju. Kažu pošto mi njima stavljamo stikere, oni će nama da skidaju tablice. Niti to igde piše niti je ikada pisalo niti je to moguće. To ne piše i nije pisalo nikada i nigde”, naglašava Vučić.

Ističe da su u Prištini rešili da svoju odluku sprovedu na silu, pa su, kako kaže, ceo dan demonstrirali silu na Jarinju i Brnjaku. 

“Pošto sam video bezbroj netačnih tumačenja u medijima – više nije problem KM ili Priština, to je malo jutros bio problem, sada više ni to nije problem. Problem je i ako naiđe vozilo vranjskih tablica”, kaže Vučić.

“Priština 3.076 dana odbija da formira ZSO” 

Vučić je podsetio na sve što Priština nije ispunila, a trebalo je po odredbama Briselskog sporazumu.

Istakao je i da Priština već 3.076 dana odbija da formira Zajednicu srpskih opština (ZSO), što je predviđeno od 1. do 6. tačke Briselskog sporazuma, navodeći obrazloženje Prištine da može da bude formirana samo ako je u nadležnosti Ustavnog suda.

“Koga briga za to. Kažu mogla bi da bude formirana kao NVO bez ovlašćenja. A kada njihov Ustavni sud kaže vratite zemlju manastiru Dečani oni kažu ne i da je to protviustavno”, rekao je Vučić.

Govoreći o pitanju nestalih, za koje je Priština insistirala da bude na stolu tokom dijaloga, Vučić je rekao da je Beograd na to pristao, ali da je onda Priština tražila izuzeće Veljka Odalovića. 

“Priština je na poslednjem sastanku o dijalogu poručila da više neće da razgovara sa nama ni po jednom pitanju osim o pitanju nestalih, a kada smo došli do pitanja nestalih, onda su rekli da ne mogu sa nama da razgovaraju zato što je na čelu Komisije za nestale Veljko Odalović. Onda smo rekli da ostavimo to po strani i da razgovaramo na tehničkom nivou da bismo mogli roditeljima, bilo Srbima ili Albancima, da vratimo kosti njihove dece, da mogu da ih sahrane i ožale kako priliči civilizovanim ljudima”, kaže Vučić.

Ističe da su onda predstavnici prištinske strane saopštili da nisu zainteresovani jer ono što su obećali ne mogu da ispune.

“Beskrajno sam sit priča o pozivima obema stranama. Sad pitam one koji o tome pričaju šta je Srbija uradila, čime smo iz ugrozili, koja je to stvar koju smo uradili protiv njih, osim što ih ne poštujemo kao državu, što i nisu”, rekao je Vučić.

Vučić je pozvao sve Srbe da ne nasedaju na provokacije Prištine i da mirno protestuju bez incidenata.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još