• Početna>
  • Vesti>

Stano: Odmah spustiti tenzije između Beograda i Prištine

Foto: N1

Portparol EU, Peter Stano, pozvao je Beograd i Prištinu da odmah spuste tenzije i da se uzdrže od jednostranih poteza.

Stano je odgovarajući na pitanje Tanjuga o situaciji na administrativnim prelazima između severa KiM i Centralne Srbije, poručio da je sloboda kretanja jedna od osnova EU i da se od Beograda i Prištine očekuje da promoivišu tu slobodu u regionu.

”Pozivamo obe strane da se uzdrže od jedonstranih akcija i da spuste tenize, odmah.

Takođe, pozivamo obe strane da svim pitanjima bave kroz dijalog u Briselu i da ga koriste kao platformu za rešavanje svih otvorenih pitanja koje imaju međusobno, uključujuci i slobodu kretanja i tablice”, kaže Stano.

”EU očekuje da Kosovo i Srbija izgrade atmosferu pogodu za pomirenje , regionalnu saradnju i dobrobit garađana. To je ključno za postizanje sveobuhvatnog pravnoobavezujućeg sporazuma kome posredujemo i koji će omoguciti konačnu normalizaciju odnosa između Srbije i Kosova”, zaključio je Stano.

Na pitanje zašto EU uvek koristi formulaciju ”obe strane” kada poziva na uzdržanost od jednostranih akcija, kada je očigledno ko takve akcije sprovodi, portparol EU kaže da je svaka tenzija nastala kao ”akcija ili reakcija na nešto”.

”Kroz istoriju dijaloga i odnosa Beograda i Prištne videli smo međusobna optuživanja. Zato naglašavamo da se sva otvorena pitanja rešavju kroz dijalog kome posreduje EU i to se odnosi na obe strane. To je jedni put napred. U suprotom biće stalno konfrontacija, a mi to ne želimo u našem neposrednom susedstvu”, zaključuje Stano.

Izvor: Tanjug

Comments

Pročitaj još