• Početna>
  • Vesti>

Drecun: Kurti sprovodi svoj plan, nema sumnje – KFOR upoznat

Za predsednika skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun ocenjujući da je akcija kosovskih specijalaca na severu KiM u kojoj se skidaju srpske tablice unapred isplanirana, pa čak i najavljena i dodaje da KFOR mora da obezbedi slobodu kretanja.

Za Drecuna nema dileme da je KFOR upoznat sa kretanjem specijalnih jedinica, u ovom slučaju, kako kaže, radi se o jedinicu NJSO.

“Verovatno je odluka KFOR-a da se ne meša u to zato što je dogovor da oni spreče pojavljivanje pripadnika takozvanih kosovskih bezbednosnih snaga bez saglasnosti srpskog rukovodstva na severu, ali ovo jeste posao za KFOR”, ocenio je Drecun za Tanjug.

Drecun navodi da se olako u našoj javnosti prešlo preko izjave predsednika parlamenta Glauka Konjufca da se priprema plan – što efikasnije prisustvo prištinskih institucija na severu Kosovu i da taj plan realizuju predsednik vlade, ministar unutrašnjih poslova, obaveštajne službe.

Drecun podseća da je predsednik plan o skupštine privremenih institucija,izjavio da na severu funkcionišu “paralelne srpske institucije” i one, kako je najavio, treba da budu ugašene.

Drecun smatra da je sve što se sada dešava prvi korak u realizaciji tog plana, ocenjujući da je Kurti slanjem specijalaca na sever Kosova politički odradio ono što je hteo.

“Da može da skida tablice, da onemogućava slobodu kretanja, da brutalno krši Briselski sporazum. Ali, sada ima veći izazov, a to je blokada saobraćajnica koju su sproveli Srbi na severu, braneći svoje pravo na slobodu kretanja”, rekao je Drecun.

Upitan da li su ovo provokacije pred posetu Miroslava Lajčaka i da li je sve te aktivnosti obesmišljavaju Lajčakov dolazak i dijalog, Drecun podseća na izjave specijalnog izaslanika EU u kojima on govori da njegov mandat treba da omogući Kosovu uspostavljanje pune kontrole na celoj svojoj teritoriji.

U tom smislu, smatra da je Lajčak posetom Prištini ohrabrio takvo ponašanje Aljbina Kurtija.

Odgovarajući na pitanje da li smatra da će Kurti uspeti u namerama da se zamene srpske tablice, Drecun kaže da je Kurtiju to veoma bitno politički pred predstojeće lokalne izbore.

“On je u više navrata bio prozivan oko te priče o reciprocitetu, da samo govori i ništa ne sprovodi i sada želi da postigne jedan dobar politički poen. To sada radi ovom akcijom, ali pitanje je kakve će sve posledice izazvati ta njegova akcija, šta će se dešavati”, rekao je Drecun.

Kako kaže, nema nikakve dileme da je ovakvim potezom Kurti onemogućio bilo kakav napredak u dijalogu, ako do njega dođe, jer on samo postavlja neke prepreke i izaziva incidente.

Drecun smatra da Srbija treba da sprovede značajne aktivnosti na međunarodnom planu, posebno prema NATO i KFOR-u koji, kako kaže, mora da spreči dalju eskalaciju snaga.

“Prosto je neshvatljivo da u vreme kada Lajčak priprema nastavak dijaloga, novi sastanak na vrhu i dolazi u Prištinu, pa u Beograd da se sve to dešava”, rekao je Drecun.

Izvor: Tanjug

Comments

Pročitaj još