Lajčak: Nametnuto rešenje neće biti održivo

Foto: RTS

Specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak dolazi sutra u dvodnevnu posetu Srbiji, koja zajedno sa prošlonedeljnom posetom Prištini za cilj ima ponovni pokušaj EU da se u dijalogu Beograda i Prištine postigne već dugo očekivan i neophodan korak napred.

“U pitanju je moja regularna poseta u cilju razgovora sa liderima o tome kako dalje napredovati u procesu dijaloga”, poručio je Lajčak pred dolazak u region.

Lajčak će se u Beogradu prvog dana posete sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a za očekivati je da tom prilikom Vučiću prenese stavove premijera tzv Kosova, Aljbina Kurtija, sa kojim se Lajčak čak dva puta sastajao tokom svoje prošlonedeljne posete Prištini.

Iz Brisela su u više navrata dolazile informacije da Lajčak želi da što bolje pripremi novi sastanak Vučića i Kurtija kako bi se izbegla situacija iz prethodne dve runde viskopolitičkih razgovora Beograda i Prištine koji su se umesto iz EU najavljivanim nepretkom završile potpunim odsustvom razumevanja i kompromisa.

I dok zvanično Brisel i dalje poziva ”obe strane” u dijalogu na konstruktivnost, nezvanični diplomatski izvori i analitičari ukazuju na nemogućost EU da kontroliše i predvidi poteze novog premijera privremenih vlasti u Prištini.

Kompleksnost saradnje Lajčaka, kao posrednika u dijalogu, sa novom adminsitracijom u Prištini, ogleda se i u sve dužim razgovorima i posetama upravo kosovskoj strani.

Lajčak je pred ovu posetu Prištini i Beogradu odbio da daje intervjue za medije, a zvanično je poručio da se ”mora naći balans između transparentnosti procesa i zaštite dijaloga jer se razgovara o vrlo osetljivim pitanjima”.

”U ovom procesu svi učesnici vrlo detaljno znaju šta treba da rade”, poručio je Lajčak i dodao da su i zemlje članice EU u potpunosti informisane o stanju i svim koracima u dijalogu.

Pored pripreme novog sastanka na viskom političkom nivou, uključujući i njegovu potencijalnu agendu, poseta Lajčaka Beogradu i Prištini može se razumeti i u svetlu razgovora o primeni već postojećih dogovora i razgovora o eventualnom napretku ka konačnom sveobuhvatnom i pravnoobavezujućem sporazumu o normalizaciji odnosa.

EU je tokom leta u više navrata upozorila Prištinu da svojim postupcima krši Briselski sporazum kako u oblasti pravosuđa, ovoga puta u slučaju presude Srbinu Ivanu Todosijeviću, tako i u okviru dogovora o slobodi kretanja odnosno poseta zvaničnika.

Iako posrednici u dijalogu, a time i garanti sprovođenja dogovorenog, iz EU poručuju da je u rukama Beograda i Prištine da dođu do normalizacije ukoliko ne žele da ostanu “zaglavljeni” na putu ka boljem životu.

”Nametnuto rešenje neće biti održivo. To neće biti briselski niti vašingtonski dogovor, već dogovor do koga Beograd i Priština moraju da dođu i da ga primene i poštuju”, zaključuje Lajčak pred ovu posetu.

Istovremneo, Lajčak, koji je početkom svog mandata 2020. godine najavljivao da je konačni sporazum Beograda i Prištine pitanje meseci, a ne godina, sada insitira na činjenici da sadržaj sporazuma, njegovo postizanje i primena isključivo zavise od političke volje i kooperativnosti dve strane u procesu.

Izvor: Tanjug

Comments

Pročitaj još