• Početna>
  • Vesti>

Danas počinje predizborna kampanja, ali ne i za sve partije?

Na Kosovu danas počinje predizborna kampanja za lokalne izbore zakazane za 17. oktobar. Stranke će imati na raspolaganju 30 dana da promovišu svoje političke programe, međutim, pojedini politički subjekti na Kosovu odlučili su, da usled pogoršane epidemiološke situacije, izbornu kampanju skrate na pet dana.

Lokalni izbori na Kosovu, uprkos zahtevima i predlozima, vladajuće stranke i medicinskih stručnjaka, biće održani 17. oktobra.

Danima se raspravljalo o odlaganju ovih izbora, nakon što je predsednik kosovske skupštine, Gljauk Konjufca, izneo takav predlog, a potom istu preporuku izneo kosovskoj predsednici i Kosovski institut za javno zdravlje.

Ipak, na ovonedeljnom sastanku lidera političkih partija sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani, odlučeno je da se izbori neće odložiti, usled nedostatka dogovora vladajućih i opozicionih stranaka.

Iako se oko odlaganja ne slažu, lideri svih najvećih albanskih stranaka na Kosovu, prethodno su se usaglasili oko toga da se skrati predizborna kampanja sa inicijalno predviđenih 30, na 10 ili 5 dana, zbog loše epidemiološke situacije, sa čim se takođe usaglasio i Konjufca.

Centralna izborna komisija (CIK) je u međuvremenu saopštila da je period od 30 dana predizborne kampanje zakonit i da se on ne može menjati.

Predsednik CIK-a je ujedno pozvao sve političke stranke da tokom kampanje poštuju mere protiv zaštite protiv epidemije kovid-19.

Uprkos tome, pojedine političke partije na Kosovu samostalno su odlučile da izbornu kampanju skrate na 5 dana od predviđenih 30.

Demokratski savez Kosova (LDK) prvi je odlučio da će iskoristiti samo pet dana predizborne kampanje, sa naglaskom da se ona možda neće ni održavati, u zavisnosti od epidemiološke situacije.

LDK je najavila da će se njihova kampanja održavati samo u digitalnom obliku ili na mitinzima, strogo poštujući propise koji važe na javnim skupovima.

Iz istoga razloga, takvu odluku je potom donela i Alijansa za budućnost Kosova (AAK).

Lider stranke, Ramuš Haradinaj poručio je da će petodnevni period kampanje razvijati u skladu sa svim kriterijumima i preporukama za sprečavanje širenja virusa, dodajući da će pronaći alternativne načine da svoj politički program prikažu.

Izvor: Kossev

Comments

Pročitaj još