• Početna>
  • Vesti>

Selaković sa Vitaleom: Bezbednosna situacija na Kosovu krhka, Beograd ispunio sve obaveze

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković danas je razgovarao sa šefom NATO Vojne kancelarije za vezu u Beogradu generalom Tomazom Vitaleom izrazio očekivanje da će snage Kfora zadržati statusnu neutralnost i proaktivno delovati u cilju sprečavanja bilo kakvog narušavanja bezbednosne situacije na terenu.

Kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova, Selaković je naglasio da Srbija podržava i visoko ceni angažovanje Međunarodnih bezbednosnih snaga Kfora na Kosovu u sprovođenju mandata koji je utvrđen Rezolucijom SBUN 1244, a koji podrazumeva obezbeđivanje stabilnog i bezbednog okruženja i slobode kretanja. 

Ministar je ukazao da je bezbednosna situacija na Kosovu i dalje veoma krhka, da se Srbi na KiM svakodnevno suočavaju sa bezbednosnim rizicima. 

Ukazao je na kontinuirane pretnje i napade na pripadnike srpske zajednice, njihovu imovinu, kulturno, istorijsko i duhovno nasleđe, kojih je 96 do sada u 2021. godini.

Podsetio je na činjenicu da manastir Visoki Dečani i njegovi monasi još uvek moraju da budu pod stalnim obezbeđenjem pripadnika KFOR-a i posebno zahvalio  pripadnicima kontingenta oružanih snaga Italije koji su od 1999. godine angažovani na obezbeđivanju ove srednjovekovne srpske svetinje. 

Selaković je sagovornika informisao i o stanju dijaloga Beograda i Prištine, napominjući da je Beograd ispunio sve preuzete obaveze, dok Priština više od sto meseci odbija da sprovede sve dogovoreno s namerom da proces dijaloga vrati na početak.

Kako se navodi, Selaković je izrazio zadovoljstvo međusobnim razumevanjem i redovnim dijalogom Srbije i NATO i poručio da je Srbija zainteresovana za dalje unapređenje partnerske saradnje, nastavak političkog dijaloga i praktične saradnje u svim oblastima od zajedničkog interesa.

Ministar je podvukao da takvom partnerstvu poseban doprinos daje lični odnos predsednika Aleksandra Vučića i generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga.

Šef srpske diplomatije zahvalio je na poziciji NATO koji poštuje vojnu neutralnost Srbije i istakao da Srbija i NATO treba da nastave sa daljim unapređivanjem partnerske saradnje u zajedničkom interesu – a to je očuvanje mira i stabilnosti u regionu.

Sagovornici su ukazali i na to da se krajem godine navršava 15 godina od kada je Srbija postala članica NATO programa „Partnerstvo za mir” i izneli spremnost da se taj jubilej obeleži na odgovarajući način. 

Takođe, dodali su da je u toku uspešna implementacija drugog ciklusa Individualnog akcionog plana partnerstva (Individual Partnership Action Plan – IPAP) Srbije i NATO za period 2019-2021. godinu.

Izvor: Kosovo Online

Comments

Pročitaj još