• Početna>
  • Vesti>

Novih 6.249 slučajeva zaraze, preminulo još 27 pacijenta

Foto: Pixabay

Prema poslednjim podacima, koronavirus je u Srbiji potvrđen kod još 6.249 osoba od 21.163 testirana uzorka. Od posledica zaraze preminulo je još 27 osoba. Na respiratorima su 142 pacijenta.

Raste broj zaraženih, a lekari poručuju da je vakcinacija jedini izlaz iz epidemije. Nadležni upozoravaju na strožu kontrolu mera.

Tokom vikenda inspektori su kontrolisali poštovanje epidemijskih mera u 3.800 objekata, a izrekli su 29 kazni. Pomoćnik ministra zdravlja za inspekcijske poslove Goran Stamenković rekao je za RTS da je najviše kontrola bilo u javnom prevozu, kao i da je uočeno dosta nepravilnosti.

Najavio je i ukrštanje inspekcija i zajednički rad na terenu i pojačanu kontrolu poštovanja mera u salama za veselja.

“To znači da ćemo morati verovatno i da neke svadbe prekinemo, verovatno ćemo morati da nekim vlasnicima objekata izreknemo meru zabrane korišćenja i upotrebe tih prostorija i pražnjenje tih objekata”, dodao je Stamenković.

Član Kriznog štaba, dr Predrag Kon, ocenio je da će se epidemiološka situacija u Srbiji pogoršavati i da će i u naredne dve nedelje broj zaraženih biti u porastu, jer se, kako je naveo, ne preduzimaju delotvorne mere kako bi se situacija s virusom stabilizovala.

Naveo je da je grad predložio Kriznom štabu uvođenje kovid propusnica, ali da ta tema nije bila na dnevnom redu, jer je odmah rečeno da je uvođenje propusnica protivustavno.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić poručio je da nastava u školama po “semafor” modelu nije propala i da situacija uopšte nije alarmantna. Istakao je da se ni na koji način ne razmišlja o prekidanju obrazovno-vaspitnog rada na regularan način.

“Trenutno stanje je realno i to je refleksija raznih godišnjih odmora i odlazaka na more, ali obrazovni sistem i dalje pokazuje najviši stepen rezistentnosti”, rekao je Ružić. 

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još