• Početna>
  • Vesti>

Petković povodom Međunarodnog dana nestalih: Pitanje potrage za nestalima nije političko, već duboko humano pitanje

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Država Srbija i srpski narod i danas se sa dubokim poštovanjem i dužnim pijetetom sećaju svih onih čija je sudbina ostala nepoznata nakon tragičnih događaja na prostoru bivše Jugoslavije, saopštio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, povodom Međunarodnog dana nestalih, .
“Kao država smo, zahvaljujući predsedniku Aleksandru Vučiću vratili kulturu sećanja, da se nikada ne zaborave i nevine srpske žrtve.
Za nas pitanje potrage za nestalima nije ni političko, ni dnevno političko pitanje, nije pitanje etničke pripadnosti već duboko humano i civilizacijsko pitanje čije je rešavanje zajednički dug prema prošlosti, ali i prema budućnosti i suživotu koji želimo da gradimo sa svojim komšijama” navodi se u saopštenju.

Petković ističe da je porazno da se ni danas, dve decenije kasnije, ne zna sudbina 1.639 lica svih nacionalnosti koja su nestala tokom sukoba na prostoru Kosova i Metohije.

” I danas, porodice sa bolom ali i nadom čekaju istinu o njihovom stradanju i mogućnost da svoje bližnje ožale na dostojan način.
Zbog toga nikada nećemo odustati od potrage za nestalima niti prestati da insistiramo da se rasvetli sudbina svakog pojedinca. Nažalost, svedoci smo da prištinska strana rešavanju ovog pitanja pristupa jednostrano, zanemarujući srpske žrtve i srpska stradanja, pokušavajući da i današnji dan iskoristi za napad na zvanični Beograd umesto odgovora na pitanje kada će dozvoliti pretragu za nestalim Srbima?”

Petković podseća da je zvanični Beograd pokazao odgovoran odnos prema ovom pitanju i pretražio ukupno 22 lokacije, kako je Priština tražila.

” Međutim, od 10 lokacija na prostoru Kosova i Metohije čiju je pretragu tražio Beograd na osnovu relevantnih i utemeljenih saznanja da mogu skrivati posmrtne ostatke Srba nestalih tokom sukoba na KiM, za sada je pretražena samo jedna. Reč je o lokaciji Bunker kod Đakovice u kojoj su nađeni ostaci petočlane porodice Šutaković i dva člana porodice Petrović.
Zato pitamo danas, kao što smo pitali i tokom prethodnih rundi dijaloga u Briselu – kada će biti omogućena pretraga preostalih devet lokacija i to: Košare, Lapušnik kod Glogovca, Dojnice kod Prizrena, Javor kod Suve Reke, Lugovo kod Istoka, Budisavci i Baljevac kod Kline, Livačko jezero kod Gnjilana i Meja kod Đakovice” stoji u daljem tekstu.
” Priština i dalje odbija da dozvoli mešovitim komisijama da izvrše pretragu ovih lokacija, kao i da se izvrši identifikacija posmrtnih ostataka koji se nalaze u mrtvačnici u Prištini. Na taj način se ne grade zajednička budućnost i pomirenje, zbog čega i na današnji dan apelujemo na međunarodnu zajednicu, ali i Prištinu da pokažu konstruktivan pristup rešavanju pitanja sudbine nestalih” stoji na kraju saopštenja.

Izvor i foto: Kancelarija za KiM

Comments

Pročitaj još