• Početna>
  • Vesti>

Međunarodni dan nestalih na KiM obeležen odvojeno u Gračanici i Prištini

Više desetina članova porodica, rodbina i prijetalji kidnapovanih i nestalih Srba na Kosovu i Metohiji zatražilo je sa skupa u Gračanici rasvetljavanje njihove sudbine.

Položili su vence i time obeležili Međunarodni dan nestalih lica. Nosili su fotografije svojih članova i veliki transparent na kojem je pisalo: “Gde su nestali?”

“Dvadeset dve godine je od nestanka naših najmilijih odnosno od kidnapovanja, a mi smo na početku, jedino što se novo dešava oko ovog slučaja jeste formiranje nekih novih radnih grupa i komisija, pa mi ni sami ne znamo koliko tih organizacija postoji koje su uključene u rešavanje ovog pitanja”, rekla je ispred Udruženja kidnapovanih i nestalih Silvana Marinković, kojoj je kidnapovan suprug.

Njihovi jedini odgovori su neke brojke, statistika. Davali smo dosta lokacija na prostorima Kosova i Metohije za iskopavanje, ali sve se to odugovlači, kažu biće na proleće, pa biće na leto, pa je vreme godišnjih odmora, pa kažu biće na jesen, a onda nam kažu “žao nam je sada vremenski uslovi ne dozvoljavaju” i tako nam govore iz godine u godinu”, kazala je Silvana.

Ona smatra da je krivica i odgovornost na međunarodnoj zajednici.

“Zato što je ona bila za vreme najvećih zločina, onda kada su se ubijali i kidnapovali Srbi, rušile srpske crkve, stoga ovo je njihova krivica jer oni ne žele da se ovo rasvetli, pa je ovaj zločin i njihovo delo jer su štitili krivce. Ovo je takođe i političko pitanje, predstavnicima ne odgovara da se ovo klupko razmotava, jer ako ovo klupko krene da se razmotava svi će završiti u zatvoru”, zaključila je Marinkovićeva.

Saša Perenić, brat nestalog novinara Radio Prištine Ranka Perenića, rekao je da kao što “kidnapovani naša braća, sestre i rođaci imaju ime i prezime, kao što i sami kidnaperi imaju ime i prezime, a mi nismo došli do njih ni do bilo kakve istine”.

“Danas smo ovde obeležili ovaj dan kao i uvek sami sa svojim porodicama. Iako smo uputili mnoge pozivnice relevantnim institucijama, ovde su sa nama bili samo članovi Doma zdravlja, koji su uvek bili sa nama tu, a niko od predstavnika vlasti se nije udostojio da dođe i da se obrati porodicama i kaže im kakve su njihove aktivnosti povodom ove tragedije”, rekao je Saša Perenić.

Na Kosovu I Metohiji se još uvek traga za još 1.632 osobe nestale tokom ratnih sukoba.

Priština: Ključno pitanje u dijalogu sa Beogradom

Skupom u Prištini Albanci su zasebno obeležili međunarodni dan nestalih.

Na polaganju venaca kod spomenika nestalim osobama, sa predstavnicima Koordinacije udruženja porodica nestalih na Kosovu, predsednica Vjosa Osmani rekla je da su nestali u poslednjem ratu najdublje rane svih ljudi na Kosovu.

Prema njenim rečima, u dijalogu sa Beogradom ništa nije važnije od pitanja nestalih osoba.

“Njihova sudbina postaje još tragičnija kada se zna da su u rukama srpske države koja je počinila genocid. Pitanje više nije da li su prioritet u dijalogu”, kazala je Osmani.

Premijer Aljbin Kurti zahteva otvaranje državnih arhiva u Beogradu, tvrdeći “da je u njima razjašnjavanje sudbine nestalih”.

Kurti je dodao da je ovo pitanje ključno u dijalogu sa Beogradom i da neće biti održive budućnosti bez razjašnjenja njihove sudbine.

Izvor RTS

Comments

Pročitaj još