• Početna>
  • Vesti>

Završena “Sokolica 2021”; Povelja Sv. Luke Jeleni Badnjevac Ristić iz Pančeva

smart

Jelena Badnjevac Ristić iz Pančeva dobitnik je Povelje Svetog Luke, najvećeg priznanja koje se u okviru kulturne manifestacije “Sokolica” dodeljuje u oblasti slikarstva.

Uručivanjem ovog priznanja i otvaranjem izložbe radova nastlih na ovogodišnjoj  likovnoj koloniji, završena je kulturna manifestacija “Sokolica 2021”.

“Meni ovo mnogo znači u mom umetničkom radu. Slikam i radim 40 godina. Za to vreme dobijala sam priznanja i nagrade ali ovakvo nisam i posebno mi je zadovoljstvo što mi je ovo priznanje uručeno ovde, na ovom podneblju. Posebna je to atmosfera i posebna inspiracija. Posebni su i motivi i ljudi…. Prosto ne znam šta bih pre pomenula” rekla je za Radio Kosovska Mitrovica ovogodišnja dobitnica povelje.

Jelena neguje enformel stil, kombinujući na platnu meku strukturu ulja sa neporoznom čvrstinom kamena. Kaže, posebno nadahnuće nalazi u manastirima i hramovima, koji jesu od kamena.

“Želim baš to da potenciram na mojim slikama, da se vidi kolika je to vekovnost, kolika  starost…” dodaje umetnica koja se uvek rado odaziva pozivu organizatora.

Predsednica KUD “Zvečan” Jelena Nikić, u ime organizatora kaže da kada god se završi jedna ovako masovna smotra, čovek mora da oseti ogromno zadovoljstvo.

“Ove godine “Sokolica” je održana u nekim malo drugačijim okolnostima, ali uspeli smo da je uspešno privedemo kraju. Vidite koliko vrednih umetničkih dela je oplemenilo ovaj prostor. Ona nam ostaju na ponos i nas kao organizatora  ali i Opštine Zvečan, koja je zajedno sa Kancelarijom za Kosovo i Metohiju pokrovitelj manifestacije” kaže Nikić.

smart

Ona podseća da je ove godine program “Sokolice” bio izvanredno sadržajan te da je tim povodom u Zvečanu u proteklih sedam dana, boravilo četrdesetak slikara i književnika.

“Program je bio veoma sadržajan. Imali smo izložbu “Tako su govorili naši preci”  koju smo realizovali u saradnji sa kolegama iz Crne Gore, zatim Dečju likovnu koloniju, a malo smo prošetali naše goste do jezera Gazivode i do naših manastira u okolini. Takođe imali smo tradicionalne Pesničke susrete, gde je posebno priznanje “Pesničko uspenije” ove godine uručeno našem književniku Matiji Bećkoviću” dodaje Nikić.

Podsetimo, manifestacija “Sokolica” je jedna od najstarijih kulturno – umetničkih smotri koja se u Zvečanu organizuje već 25 godina u kontinuitetu.

smart

Izvor i foto: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još