• Početna>
  • Vesti>

Srpske sudije na severu KiM protestuju zbog presude Todosijeviću

Srpske sudije u sudovima na severu Kosova i Metohije tiho protestuju zbog potvrđivanja presude Ivanu Todosijeviću, osuđenom na dve godine zatvora, preneli su RTS-u izvori bliski sudu u Kosovskoj Mitrovici. Srpska lista najavila je da će zbog presude Todosijeviću razmotriti učešće na predstojećim lokalnim izborima.

Apelacioni sud u Prištini potvrdio je prvostepenu presudu Osnovnog suda u Prištini kojom je predsednik opštine Zvečan i poslanik Srpske liste Ivan Todosijević osuđen na dve godine zatvora zbog izjava o Račku.

Srpske sudije tvrde da je tom odlukom prekršen Briselski sporazum koji predviđa da u predmetima na nivou Apelacionog suda protiv srpskih građana u većima moraju da budu prisutna dva srpska i jedan albanski sudija.

Trojica sudija suda u severnom delu Kosovske Mitrovice odbila su da budu manjina u veću koje je u Apelacionom sudu odlučivalo o Ivanu Todosijeviću.

Srpska lista najavila je da će zbog presude Todosijeviću, u konsultaciji sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i njenim rukovodstvom razmotriti da li će učestvovati na predstojećim lokalnim izborima na KiM.

Predsednici četiri opštine – Kosovska Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok, saopštili su da će zbog novonastale situacije, nakon konsultacija koje će obaviti unutar stranke, razmotriti da li će biti uopšte moguće organizovati predstojeće lokalne izbore u tim opštinama, jer je sprovođenje tih izbora i učešće građana sa severa na njima zasnovano na Briselskom sporazumu koji je, kako navode, Priština grubo prekršila.

Izvor: RTS

Foto: Blic

Comments

Pročitaj još