• Početna>
  • Vesti>

Simić: Dolazak KBS demonstracija sile, cilj uznemiriti Srbe

Kosovska Mitrovica, 7. septembra 2018 - Potpredsednik Srpske liste Igor Simic istakao je danas, povodom pretnji predsedniku Srbije Aleksandru Vucicu u vezi planirane posete Kosovu i Metohiji, da Albanci uvek, pred velike dogadjaje, prave tenzije s namerom da izazovu reakcije Srba. FOTO TANJUG / DIMITRIJE GOLL / bb

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić izjavio je danas da je dolazak pripadnika Kosovskih bezbednosnih snaga oklopnim vozilima u srpske sredine južno od Ibra, pod izgovorom borbe protiv virusa korona, demonstracija sile i moći sa ciljem da se unese nemir među Srbe na Kosovu i Metohiji.

Simić je rekao za TV Pink da nije bilo zdravstvene niti bilo kakve potrebe da naoružane formacije sa oklopnim vozilima dolaze u srpske sredine i instaliraju štandove sa namerom da navodno dele zaštitne maske, a njihovo prisustvo nazvao je provokacijom.

”To je izazvalo uznemirenje svih Srba na prostoru KiM. Niko nije konsultovao gradonačelnike i predsednike tih opština, niti ih obavestio o toj akciji”, rekao je Simić.

Naglasio je da zahvaljujući Kancelariji za KiM i Ministarstvu zdravlja Srbije Srbi na KiM imaju maske i sva sredstva zaštite od korona virusa, a da su medicinskim radnicima obezbeđeni viziri, skafanderi i ostala oprema.

”Obezbeđeni su lekovi za lečenje pacijenata koji boluju od kovida-19, a zahvaljujući predsedniku Aleksandru Vučiću Srbima na KiM je omogućeno da se vakcinišu, što je iskoristilo više od 40 odsto”, rekao je Simić.

Naveo je da se u ponedeljak desila ”još jedna strašna stvar” na KiM i da je doneta politički motivisana presuda protiv poslanika Srpske liste i predsednika opštine Zvečan Ivana Todosijevića, kojom mu je potvrđena dvogodišnja kazna zatvora zbog izjava o Račku.

Simić je kazao da je ta presuda unela dodatni nemir među Srbe na KiM, jer se, kako kaže, u 21. veku na tlu Evrope uvodi verbalni delikt i namerava da se zabrani da Srbi misle i slobodno govore.

Govoreći o učestalim napadima na Srbe na KiM i njihovu imovinu i na Srpsku pravoslavnu crkvu, Simić izrazio sumnju da će ti slučajevi dobiti sudski epilog, navodeći da, kada je u pitanju zaštita prava Srba, sve institucije u Prištini to izbegavaju.

”Pravosuđe u Prištini nikada nikog nije osudilo za izlive mržnje koji su se dešavali čak u Skupštini. Stvorena je atmosfera u kojoj je dozvoljeno napadati Srbe i šalje se jasna poruka da Srbi ne treba da žive na svojim vekovnim ognjištima”, rekao je Simić.

Izvor Tanjug/RTV

Comments

Pročitaj još