• Početna>
  • Vesti>

Organizacije civilnog društva: Izražavamo protest i zabrinutost zbog odluke Apelacionog suda

Organizacije civilnog društva na severu Kosova izdale su danas zajedničko saopštenje povodom odluke Apelacionog suda Kosova u slučaju Ivana Todosijevića

“Uz puno poštovanje principa nezavisnosti sudstva, izražavamo protest i zabrinutost zbog odluke Apelacionog suda u slučaju poslanika Skupštine Kosova i bivšeg ministra u Vladi Kosova gospodina Ivana Todosijevića.

Najoštrije osuđujemo kršenje Prvog sporazuma o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine. Naime, iako član 10 navedenog sporazuma predviđa da će Apelacioni sud formirati veće sa većinom sudija kosovskih Srba da odlučuje u predmetima iz opšina sa srpskom većinom, Apelaciono veće je bilo sastavljeno od troje albanskih sudija, što predstavlja flagrantno kršenje sporazuma.

Takođe, izražavamo najdublje razočarenje zbog kriminalizacije javno izrečenog stava o događajima iz prošlosti, koji ne poziva na nasilje. Istovremeno, podsećamo da su pojedini političari na Kosovu javno pozivali na nasilje i proterivanje kosovskih Srba, ali nadležne pravosudne institucije nisu reagovale. Ovakvi slučajevi pokazuju da, nažalost, na Kosovu i dalje postoje elementi etnički zasnivane pravde i jasna diskriminacija i dvostruki standardi.

Ovom prilikom pozivamo nadležne kosovske institucije da učine sve u okviru svojih nadležnosti i obezbede poštovanje i sprovođenje odredbi “Briselskog sporazuma”, koji je ratifikovan u Skupštini Kosova kao međunarodni sporazum i kao takav po Ustavu Kosova je iznad Zakona na Kosovu.

Takođe, pozivamo diplomatska predstavništva i međunarodne misije i organizacije na Kosovu, posebno Kancelariju EU i EULEX, da u okviru svog mandata utiču na doslednu primenu sporazuma Beograda i Prištine.

Na kraju, ističemo važnost poštovanja i primene postignutih sporazuma jer suprotno delanje može narušiti sav napredak koji je postignut u dijalogu Beograda i Prištine. Očekujemo od svih relevantnih institucija i organizacija da se uključe u rešavanje ovakvih situacija”, stoji u saopštenju koje su potpisali Centar za zastupanje demokratske kulture (ACDC), InTER, Centar za mir i toleranciju (CPT), Gračanica online, Inicijativa za društvene inovacije Zvečan (INSI Zvečan), CSD Gračanica i Društveno edukativna istraživačka inicijativa Zvečan (DEI).

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još