• Početna>
  • Vesti>

Todosijeviću potvrđena presuda; Advokat saznao iz medija; Petković: Presuda sramna, Albanci tužili, Albanci presudili


Kosovski apelacioni sud odbio je danas kao neosnovanu žalbu poslanika u kosovskom parlamentu , člana Srpske liste i predsednika Privremenog organa opštine Zvečan, Ivana Todosijevića, čime je potvrdio presudu Osnovnog suda u Prištini iz decembra 2019. godine kojom je Todosijević osuđen na dve godine zatvora, javljaju mediji.

Todosijevićev advokat Nebojša Vlajić rekao je u izjavi za Radio Kosovska Mitrovica da je to pročitao na kako je rekao sajtu “Zakletva za pravdu”, ali da on presudu nije primio. “

Vlajić kaže da je sud u obavezi da dostavi presudu, nakon što ona bude prevedena na srpski i uručena Todosijeviću i Vlajiću. “Dok se to uradi i stigne proći će nekoliko dana, jer znam kako to u praksi ide” rekao je Vlajić. Ja ne mogu da komentarišem šta piše neki sajt rekao je Todosijevićev advokat, ne želevši da komentariše pre nego zvanično dobije presudu Apelacionog suda.

Petković: Todosijević je rekao samo ono što danas oseća i zna svaki Srbin, ali i svako onaj kome su istina i pravda na prvom mestu, a stav o Račku jasno i glasno je potvrdio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

U međuvremenu, reagovao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković .

“Sramnom odlukom da potvrdi dvogodišnju kaznu zatvora poslaniku Srpske liste i predsedniku opštine Zvečan Ivanu Todosijeviću zbog izjava o Račku, prištinsko pravosuđe nanelo je nesagledivu štetu procesu pomirenja na Kosovu i Metohiji. Ovom skandaloznom odlukom koja nije utemeljena ni na pravu ni na pravdi, opasno je narušena bezbednosna situacija na Kosovu i Metohiji jer presuda Ivanu Todosijeviću presuda je svakom Srbinu koji se za istinu bori” kaže se u saopštenju Petra Petkovića.

“Ivan Todosijević je rekao samo ono što danas oseća i zna svaki Srbin, ali i svako onaj kome su istina i pravda na prvom mestu, a stav o Račku jasno i glasno je potvrdio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Povodom ove sramne presude biće održane hitne konsultacije Srpske liste sa rukovodstvom Republike Srbije i naš odgovor će biti odlučan i snažan”  navodi se dalje u saopštenju direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije.

Ovom odlukom suspendovano je pravo na slobodu mišljenja i govora i na tlu moderne Evrope u 21. veku i uveden verbalni delikt na prostoru KiM. Na ovaj način se nastoji da se Srbima zabrani pravo na mišljenje, slobodu govora i iznošenje istine, navodi Petković i dodaje da je “ova politička presuda najdirektnije je kršenje Briselskog sporazuma u tački 10. koja se odnosi na pravosuđe, a kojom je dogovoreno da u predmetima koji dolaze iz srpskih sredina većinski odlučuju sudije srpske nacionalnosti”.

Međutim, u presudi Ivanu Todosijeviću odlučivale su samo sudije albanske nacionalnosti i u prvostepenom i u drugostepenom postupku. Albanci tužili, Albanci presudili.

Presudom Todosijeviću nastavlja se progon Srba, ne samo na prostoru Kosova i Metohije nego i u regionu, sinhronizovanim pravnim odlukama koje imaju za cilj da kriminalizuju srpski narod i okrive ga za sva dešavanja tokom devedesetih godina.

To neće sprečiti srpski narod da u svakoj prilici i na svakom mestu, uzdignute glave poput Ivana Todosijevića svedoči istinu. Država Srbija će kao i do sada nastaviti da pruža svu potrebnu pravnu i svaku drugu pomoć Ivanu Todosijeviću koji se našao na udaru Prištine samo zato što je Srbin i što brani istinu, zaključuje se u reakciji direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petra Petkovića.

Podsetimo, Todosijević je prvostepeno osuđen zbog izjave povodom obeležavanja 20. godišnjice NATO bombardovanja Zvečanu.

“Povod za agresiju na našu zemlju bila je takozvana humanitarna katastrofa na prostoru Kosova i Metohije, izmišljeni Račak, a upravo su ti šiptarski teroristi koji su sve to izmislili, činili najveća zlodela na Kosovu i Metohiji, za koja niko do dan danas nije odgovarao. Činili su zločine pre NATO agresije, ubijali dobre srpske domaćine na svom radnom mestu. Svoj krvavi pir nastavili su i tokom agresije, a nakon toga i dolaskom takozvane mirovne misije na Kosovo i Metohiju“, izjavio je Todosijević u martu 2019.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučič nazvao je presudu iz decembra 2019. zastrašujućom, poručivši da i on za slučaj Račak ponavlja da je fabrikovani zločin i upitao “da li će zbog toga sve da nas osude”.

“Ponavljam i ja sada da je to bio fabrikovani zločin, gde je sve falsifikovao onaj belosvetski hohštapler, lažov i prevarant Voker”, rekao je Vučić nakon prve presude.

Pre toga tadašnji kosovski premijer, Ramuš Haradinaj, smenio ga je sa funkcije ministra zbog kako je rekao “govora mržnje i vređanja žrtava Račka”.

Todosijević se na suđenju izjasnio da se ne oseća krivim, a njegov advokat, Nebojša Vlajić, zatražio je oslobađanje od optužbi.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Foto: TV Most

Comments

Pročitaj još