Preminulo još 8 osoba, novih 2.216 slučajeva zaraze

U Srbiji je koronavirus potvrđen kod još 2.216 osoba, od 15.656 testiranih uzoraka. Od posledica zaraze preminulo je još 8 osoba. Na respiratorima su 44 pacijenta.

S obzirom na to kojom brzinom raste broj novoobolelih, izvesno je da se delta soj koronavisusa širi brže nego što raste broj vakcinisanih građana.

Zbog tako sve nepovoljnije epidemijske situacije danas zaseda Krizni štab, mesec dana od poslednjeg susreta kada je preporučena treća doza vakcine. Glavna tema biće model održavanja nastave.

Na sednici Kriznog štaba glavna tema biće početak školske godine, rekla je premijerka Ana Brnabić, ističući da su na razgovore pozvani predstavnici sindikata, prosvetnih radnika, kao i predsednici Foruma beogradskih gimanzija i Udruženja pedijatara. 

Stručnjaci su više puta istakli da da je prioritet da se poštuju epidemijske mere u školama i da se što više nastavnika i profesora vakciniše jer je to način da se deca zaštite. Na sednici Kriznog štaba razgovaraće se i o novim merama na koncertima i utakmicama, kao i o uvodjenju kovid propusnica. 

Koordinator vakcinalnog punkta na Beogradskom sajmu Zoran Bekić rekao je za RTS da je i dalje usporena vakcinacija u Srbiji, dnevno se aplikuje između tri i pet hiljada prvom i drugom dozom, a u jeku vakcinacije bilo je 82.000.

Doktor Bekić kaže da ako se gleda iskustvo drugih država i stav struke, pravo je vreme da se uvedu kovid propusnice, ako postoji zakonska mogućnost, jer će pomoći u sadašnjoj situaciji da ne dolazi do daljeg brzog zaražavanja i sa druge strane biće jedan od motiva da građani koji su limitirani odu na vakcinaciju zato što će olakšati život.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još