Preminulo još 8 osoba, novih 1.242 slučaja zaraze

Foto: Ilustracija

U Srbiji je koronavirus potvrđen kod još 1.242 osobe, od 8.101 testiranog uzorka. Od posledica zaraze preminulo je 8 osoba.

Iz dana u dan pogoršava se epidemijska situacija u Srbiji. U odnosu na početak meseca – broj novoobolelih je pet puta veći, a broj hospitalizovanih – više nego dvostuko. Na lečenju je sve više mladih. 

Održan je sastanak ministra zdravlja Zlatibora Lončara sa direktorima svih zdravstvenih ustanova i kovid bolnica.

Doneta je odluka da se pojačaju kapaciteti kovid ambulanti širom Srbije, i druga odluka da se “što duže izdrži da pacijenti koji nisu kovid pozitivni mogu da koriste kapacitete zdravstva”.

Za sedam dana, i nova kovid bolnica u Novom Sadu moći će da primi pacijente. 

Vakcina je temelj jedne kuće i nema dileme oko toga da li je vakcinacija potrebna ili ne, rekao je dekan Medicinskog fakulteta u Beogradu akademik prof. dr Nebojša Lalić.

Lalić je poručio da je sada trenutak istine i da je potrebno da stručna javnost bude jedinstvena u stavu da je neophodno postizanje kolektivnog imuniteta. Pozvao je sve koji se nisu vakcinisali da to učine što pre.

Kada je reč o trećoj dozi vakcine, profesor Lalić je rekao da su prve studije pokazale da postoji blagi pad uticaja na sprečavanje oboljenja i da je potrebna dodatna vakcina.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još