• Početna>
  • Vesti>

Selaković sa predsednikom Angole o produbljivanju ekonomskih veza

Ministra spoljnih poslova Srbije Nikolu Selakovića tokom današnje posete Angoli primio je predsednik te zemlje Žoao Lourens sa kojim je razgovarao o potrebi da se istorijsko prijateljski i bratski odnosi dve zemlje na političkom nivou preslikaju i na polje ekonomije, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova.

Nikola Selaković je novinarima, nakon sastanka s Lourensom, kazao da je iskoristio i priliku da predsedniku Angole izrazi zahvalnost Srbije na principijelnom stavu te afričke države kada je reč o teritorijalnom integritetu i suverenitetu naše zemlje, odnosno po pitanju nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije.

Kako se navodi u saopštenju, šef srpske diplomatije je kazao i da je preneo pozdrave predsednika Srbije Aleksandra Vučića predsedniku Lourensu i prijateljskom narodu Angole.

“Srbija i Angola su dve prijateljske i bratske zemlje, zemlje koje imaju odnos koji se može okarakterisati kao prijateljski, otvoren i iskren. Mi smo dve zemlje koje su posvećene istim vrednostima, poštujemo međunarodno pravo, podržavamo se u međunarodnim organizacijama”, kazao je Selaković, dodajući da je ključno za buduće odnose da se uspostavi mnogo bolja saradnja u oblasti ekonomije.

Dodaje se da je Selaković istakao da postoji mnogo mogućnosti za dve zemlje da uspostave mnogo bolju ekonosmku saradnju i dodao da je za to potrebno organizovati sastanak dva predsednika koji bi pratio i privredni forum.

“Takav sastanak bi bio veoma dobar znak za srpske kompanije i privrednike da dođu u Angolu da investiraju ovde i zaposle građane ove zemlje”, naveo je šef srpske diplomatije i dodao da trenutno u toj zemlji juga Afrike posluje nekoliko srpskih kompanija, ali da to nije dovoljno i da se mora podići na viši nivo.

Govoreći o zajedničkim vrednostima koje dve zemlje poštuju, Selaković je kazao da su one prepoznate još pre 60 godina kada se afrički narod borio za svoju slobodu i protiv kolonijalizma, za svoja prava.

U to vreme, pre 60 godina u Beogradu, tadašnjoj prestonici SFR Jugoslavije, održana je prva Konferencija Pokreta nesvsrtanih i Pokret je osnovan tada, podsetio je Selaković.

Dodao je da očekuje da delegacija Angole učestvuje na konferenciji kojom će se ove godine u oktobru obeležiti 60. godišnjica osnivanja Pokreta u Beogradu.

Selaković se u Luandi sastao i sa ministrom inostranih poslova Angole Tete Antoniom, nakon čega je sa ministarkom zdravlja te zemlje Silvijom Lutukutom potpisao ugovor o donaciji 50.000 doza vakcine “sputnjik” protiv koronavirusa kojima Srbija pomaže Angoli u borbi protiv kovida.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još