• Početna>
  • Vesti>

Nikaj napustio Savetodavni tim stučnjaka za dijalog Beograda i Prištine

Bivši kosovski ministar trgovine Bernard Nikaj podneo je ostavku u Stručnom savetodavnom timu za dijalog Beograda i Prištine, koju je kosovska Vlada formirala pre četiri meseca nakon formalizacije saradnje između izvršne vlasti, norveške ambasade u Prištini i Grupe za Balkan, prenosi Reporteri.

Nikaj, je ranije bio kosovski ambasador u Briselu, a od nedavno je član novoizabranog Predsedništva Demokratske partije Kosova.

Zbog političkog angažmana u najvećoj opozicionoj stranci Nikaj je podneo ostavku na mesto savetnika premijera Aljbina Kurtija i potpredsednika vlade Besnika Bisljimija.

Nikaj je istakao da je Stručni savetodavni tim za dijalog napustio pre nego što se pridružio DPK.

“Savetodavni tim sam napustio, pre nego što sam se uključio u politiku”, kratko je odgovorio za Reporteri Nikaj.

U Stručnom savetodavnom timu su Veton Suroi, Bljerim Šalja, Ljeon Maljazogu, Robert Muharemi i Muhamet Mustafa.

Iz Kurtijevog kabineta i Bisljimijeve kancelarije za Reporteri nije odgovoreno na pitanja vezano za četvoromesečni rad Savetodavnog tima stručnjaka.

Iz Grupe za Balkan su naveli da nemaju informacija o poslu koji su stručnjaci obavili od svog angažovanja.

„Tim blisko sarađuje sa vladom od početka, ne znamo i ne želimo da znamo detalje. Oni imaju svoju dinamiku rada koju je odredio Besnik Bisljimi, kao Grupa za Balkan nismo uključeni. Na sva ova pitanja Bisljmi može imati odgovore. Prema sporazumu i projektu, Grupa za Balkan podržava i angažuje stručnjake“, navodi se u odgovoru izvršnog direktora Grupe za Balkan Naima Rašitija za Reporteri.

Angažovani stručnjaci savetovaće Kurtijevu vladu Kurtija na period od 3 godine u cilju jačanja kosovskih institucija i unapređenja konsolidacije Kosova.

Do sada su u Briselu održana dva sastanka premijera Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Kurtijev zamenik Bisljimi se u Briselu sastao sa evropskim zvaničnicima sa kojima je razgovarao o dosad postignutim sporazumima Beograda i Prištine u prethodnih 10 godina dijaloga.

Izvor: Kosovo Online

Comments

Pročitaj još