Kurti spreman za Berlin, a ne za “Otvoreni Balkan”

Vlada Kosova je konačno odbacila inicijativu za regionalnu saradnju “Otvoreni Balkan”, piše Reporteri.

Umesto toga, izvršna vlast koju predvodi Aljbin Kurti zalaže se za primenu Zajedničkog regionalnog tržišta, o čemu su se lideri Zapadnog Balkana dogovorili 2020. godine na samitu u Sofiji.

Jeton Zulfaj, politički savetnik premijera Kosova, pokazao je kakav će pristup Kosovo imati prema regionalnim inicijativama.

“Dva puta su Evropska komisija i Nemačka kroz „Berlinski proces“ odbacile ideju iz Novog Sada o „mini Šengenu“, jednom u Trstu i poslednji put u Sofiji, dolazeći sa idejama koje su deo evropske agende”, rekao je Zulfaj.

On je takođe naznačio da li će Kurti potpisati četiri sporazuma koje Nemačka, kao osnivač “Berlinskog procesa”, želi da se potpišu 6. oktobra, kada se očekuje da se regionalni lideri i predstavnici Evropske unije sastanu u Sloveniji.

“Nikada nije traženo da se ti ugovori potpišu. O tim sporazumima se razgovara. Srbija je ta koja je postavila neispunjene uslove sa ciljem da se Kosovo tretira nejednako. Kao takve, ugovore nije potpisao nijedan premijer, ne samo premijer Kurti”, rekao je on.

Izvor Reporteri/Kosovo Online

Comments

Pročitaj još