• Početna>
  • Vesti>

Vučić: Priština zahtevima za priznanje odrešila ruke Beogradu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da Priština od nekih zemalja traži priznanje tzv. nezavisnosti Kosova, čime krši Vašingtonski sporazum, ali je istakao da su time Beogradu odrešili ruke i ukazali pravac kojim treba da ide.

“Video sam poslednje zahteve ministra odbrane u Prištini koji kaže da je tražio od Gruzije, Ukrajine, Azerbejdžana i još nekih priznanje  Kosova. Dobro je da su nas obavestili o tom pitanju, hvala im na tome”, rekao je Vučić u Brusu, pošto je posetio Prokuplje i Blace.

On je istakao da to predstavlja kršenje Vašingtonskog sporazuma, ali je zahvalio Prištini što je Beogradu odrešila ruke, dodajući da taj sporazum ionako važi do septembra.

“Tako da su nam ukazali pravac kojim treba da idemo i mi ćemo svoj posao da radimo”, poručio je Vučić, dodajući i da razume da su Albanci nervozni, jer im stvari ne idu kako misle.

Na pitanje novinara kako vidi jedinstvene političke nastupe albanskih stranaka u srpskim sredinama pred lokalne izbore na KiM, Vučić je rekao da je njihov posao da se ujedinjavaju.

“Neka se ujedinjavaju, to je njihov posao. Mi izlazimo ujedinjeno, jer oni koji nisu ujedinjeni i nisu iza Srpske liste teško će dobiti poverenje naroda”, rekao je Vučić dodajući da se poverenje dobija na osnovu zajedništva i jedinstva, a ne na osnovu rušenja, kao i da to čuva naš identitet i opstanak na KiM.

Predsednik je naveo da Beograd na svaki način pomaže Srbima na Kosovu i Metohiji i da će to još intenzivnije nastaviti da radi i ubuduće. 

Moramo se navići na pritiske

Ističe “da se moramo navići na pritiske, jer će neki raditi na razgradnji i slabljenju Srbije, a naš posao je da radimo na snažnijoj Srbiji”.

“Mislim da je potpuno jasno da će pritisak dolaziti iz zemalja i delova sveta koji su priznali nezavisnost Kosova, mnogih koji žele pod plaštom stvaranje funkcionalne BiH ukinu RS. Kroz finansijsku podršku političkim akterima koji žele slabiju Srbiju”, rekao je predsednik.

Vučić je rekao da u skladu s tim ide što rade mnoge društvene mreže “bustujući” one koji su za slabiju i protiv snažne Srbije, a smanjujući brojeve onih koji su za snažniju Srbiju.

“Na to morate da se naviktene, nema kuknjave. Oni neka rade svoj posao na razgradnji i slabljenju Srbije, a mi ćemo da radimo na jačanju Srbije”, naglasio je predsednik.

Vučić je tako odgovorio na pitanje da pojasni izjavu od pre par dana u Bajinoj Bašti da pred Srbijom nije lako vreme, da će se povećati pristisci oko Kosova i RS i šta će biti glavni instrumentui tih pristisaka, odakle ih najviše treba očekivati i možemo odgovoriti na njih.

 Izbeglice iz Avganistana ne traže da dođu u Srbiju

Predsednik Vučić kaže da izbeglice iz Avganistana ne traže da dođu u Srbiju, ali je istakao da nema ništa protiv dolaska bilo koga sa strane u našu zemlju i zato ne razume šta se, kako kaže, u našim glavama dešava kada je o tome reč.

Odakle takva ksenofobija i mržnja, upitao je Vučić odgovarajući na pitanje novinara kako komentariše to što Priština prima izbeglice iz Avganistana.

“Nemam ništa protiv bilo kakvih izbeglica… Prosto ne razumem šta se u našim glavama dešava i odakle takva ksenofobija i mržnja. Hoćete da kažete nekom detetu da nećete da ga primite”, rekao je Vučić.

Istakao je da Srbija neće biti nikakav parking za bilo koga ko dolazi sa strane, ali i Da u njoj ima mesta za bilo koga ko dolazi sa strane.

Izvor i foto: Tanjug

Comments

Pročitaj još