• Početna>
  • Vesti>

Petković u Prilužju: Zajedno, crkva, država i Srpska lista jesu garant našeg ostanka i opstanka

smart

Vladika raško-prizrenski Teodosije sa sveštenstvom služio je u Prilužju liturgiju u porti crkve Preobraženja Gospodnjeg, kojoj su prisustvovali direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković i zvaničnici Srpske liste.

Presečeni su slavski kolači, a osveštano je i podeljeno preobraženjsko grožđe.

“Gospod nije u početku se preobrazio pred svojim učenicima i apostolima već pred kraj svog života, pred svoje spasonosno stradanje. Gosopod je u početku činio divna čuda. On je učio narod zakonu da čine dobro, a onda pred svoje spasonosno stradanje pokazao je svetlost božanstva, pokazao je nama kako telo naše preobraženo i treba da sija silom Božjom i takva će naša tela biti u večnom životu, svi ćemo biti preobraženi, nećemo biti bolesni, neće biti tuge, neće biti žalosti. A oni koji greše koji ne znaju za Gospoda njihova tela biće saobrazna njihovom grehu daleko od Gospoda i svetlosti preobraženske. Zato da se potrudimo i u ovom životu da nesebično služimo Bogu i bližnjima i da životom svojim pokažemo da smo sluge Hristove, da smo ovde sjedinjeni sa Gospodom kako bi bili sjedinjeni i u večnom životu, u Carstvu nebeskom. Neka vam današnji praznik bio svima radost, neka nam je današnji praznik nama dao još više hrabrosti snage i učenosti da ostanemo na ovim svetim prostorima, da se uzdignemo iznad ovog prolaznog i da mislimo kao što su naši preci činili na ono što je trajno i naročito da mislimo na buduće generacije, da mi iznesemo teret i breme našega vremena, ne sami nego pomoću Božjom”, rekao je vernicima vladika raško-prizrenski Teodosije.

Luturgiji je prisustvovao direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković i zvaničnici Srpske liste.

Petković je prisutnima čestitao veliki hrišćanski praznik Preobraženja Gospodnjeg, hramovnu slavu i slavu, kako je rekao ovog divnog mesta.

“Neka Gospod da da se i mi preobrazimo po meri naše sloge i jedinstva i zbog toga danas to jedinstvo svedočimo ovde ispred ovog hrama, jer je ovde prisutna i država Srbija i Srpska lista i naša crkva, jer samo ujedinjeni  i složni možemo da ostanemo i opstanemo ovde na Kosovu i Metohiji. Takođe, želim da vam prenesem i pozdrave našeg predsednika Aleksandra Vučića, koji čini sve da odbrani srpske nacionalne interese ovde na Kosovu i Metohiji, da pomognemo i da se još više borimo i za opštinu Vučitrn  i za naše institucije, i za nova radna mesta i za mnoge druge investicije i projekte koje Kancelarija za KiM, preko Vlade Republike Srbije, pokreće i finansira, ali i završava. I u narednom periodu i još više i još jače ćemo se boriti i za naš Vučitrn i za sve naše, srpske sredine na KiM”, rekao je Petković.

Istakao je da samo zajedno, crkva i država i Srpska lista jesu garant našeg ostanka i opstanka.

“Kada bi mogli i Sitnica i Lab, koji ovde protiču, mogli da govore oni bi progovorili o slavnoj srpskoj istoriji, da su ovde u 14. veku Srbi odavno živeli, i da je u 14. i 15. veku, ovde na teritoriji  opštine Vučitrn bilo 52 crkve i manastira, što jasno govori o našem postojanju. Mi smo ovde na svome, mi ovde želimo mir, želimo nova radna mesta, i to ćemo mi, kao Vlada Republike Srbije da učinimo. Nedavno je i predsednik Aleksandar Vučić jasno rekao da se više neće ponoviti niti pogrom, niti Oluja, zato možete da budete sigurni, jer je uz vas vaša država Srbija, a mi ćemo učiniti sve što možemo da vam pomognemo da ovde imate život dostojan čoveka u 21. veku. Živi bili i živela Srbija!” poručio je Petković.

Izvor: TV Most

Comments

Pročitaj još