• Početna>
  • Vesti>

Počela prijava polaznika “Škole filmske magije 7” u Gračanici

Prijava za učešće u „Školi filmske magije 7“ koju Dom kulture „Gračanica“ organizuje u saradnji sa „GARGANTUA FILMS“ iz Beograda, počela je danas i trajaće do nedelje 22. avgusta, kada će škola početi sa radom. Kandidati se prijavljuju lično u Domu kulture ili putem imejla. “Škola filmske magije 7” trajaće do 27. avgusta.

Opšti cilj „Škole filmske magije” je integracija mladih u kulturne tokove pružanjem teorijskih znanja i praktičnih veština neophodnih za rad u filmskoj umetnosti i proizvodnji. Polaznici dobijaju priliku da na licu mesta saznaju kako je biti reditelj, glumac, montažer, scenarista ili producent.
Tokom trajanja radionice biće obuhvaćene sve oblasti stvaralaštva na filmu (od scenarija, režije, glume, kamere do montaže).
Predavači su ugledni i ostvareni stvaraoci i autori koji svoja iskustva, znanja i veštine žele da prenesu novim generacijama na jedan brz, moderan i elokventan način.

Tokom trajanja škole biće obuhvaćeni sledeći kursevi iz sveta filmskog stvaralaštva: Produkcija – Jordančo Petkovski, Režija i scenario – Dejan Radovanović, Gluma – Mihailo Laptošević, Montaža – Marija Šarac, Kamera – Mihajlo Savić , Zvuk – Srđan Bajski.

Iako je škola otvorena za sve, bez obzira na godine, primarnu ciljnu grupu čine srednjoškolci. To je uzrast koji je najotvoreniji za nova saznanja i to je doba kada se formiraju stavovi i mišljenja o „lepom”. Stoga, osim osnovne edukacije naša škola usmerena je i na fomiranje stavova i karaktera mladih, kao i njihove odnose prema pravim vrednostima.

Polaznici „Škole filmske magije 7“ moći će da biraju teme u okviru kojih će sticati znanja iz filmske umetnosti. Teme su:

SAN ILI JAVA – Film je velika iluzija bilo da za cilj ima predstavu realnosti ili fantazije. On može da kao klatno osciluje između poznatog i nepoznatog sveta i briše granice realnosti dok drži gledaoca u neizvesnosti: da li je ovo stvarnost ili je plod nečije mašte?

POTRAGA – je jedna od najuniverzalnijih arhetipskih priča koja se provlači kroz čitavu istoriju čovečanstva. U drevnim vremenima, Potraga, odnosno monomit, nije bila samo priča već i društvena praksa koja je predstavljala čin inicijacije mladog čoveka u zrelost: starešine bi poslale mladog pojedinca u neku opasnu misiju koja sadrži prepreke koje treba savladati, strahove koje treba pobediti i, nakon pobede, trijumfalni povratak.

Poktovitelji škole su Kancelarija za Kosovo i Metohiju, Ministarstvo kulture i informirasanja Vlade Republike Srbije.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Foto: Dom kulture “Gračanica”

Comments

Pročitaj još