• Početna>
  • Vesti>

Kurti: Poslednji je trenutak za suočavanje s prošlošću

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da je poslednji trenutak za suočavanje sa prošlošću i bavljenje svime što se dogodilo u poslednjim ratnim sukobima na Kosovu, prenosi Koha.

“Proceniti štetu i popraviti je. Pravo na istinu za žrtve zločina, preživele i njihove porodice”, rekao je Kurti na prvom sastanku Radne grupe za izradu “Strategije za tranzicionu pravdu”.

U svom izlaganju Kurti je naglasio da “Strategija za tranzicionu pravdu” treba da objedini sve inicijative za suočavanjem sa prošlošću.

“Ova strategija je napravljena sa glavnim ciljem da obezbedi platformu za delovanje i koordinaciju između inicijativa i da posluži kao referentna platforma za sve one koji se bave suočavanjem sa prošlošću”, dodao je Kurti.

Istakao je da je problem i istovremeno najveća greška Kosova i dosadašnjih kosovskih vlada to što je bilo bezbroj “ad hok” inicijativa, koje u nedostatku koordinacije nisu uspele da budu adresirane na odgovarajući način ili ne kako to oni koji su pretrpeli štetu zaslužuju.

Ministarka pravde Aljbulena Hadžiu rekla je da će biti posvećena “izradi sveobuhvatne strategije, fokusirajući se na žrtve i imajući osetljivost prema rodnom aspektu”.

Zatražila je od radne grupe da se izrada “Strategije tranzicione pravde” obavlja u stalnim konsultacijama sa građanima koji su pretrpeli posledice rata, kako bi najbolje odražavala iskustva, potrebe i prava žrtava.

Sastanku su prisustvovali članovi Radne grupe za izradu “Strategije tranzicione pravde”, koju čine službenici i stručnjaci za tranzicionu pravdu, advokati, predstavnici udruženja i organizacija koje se bave zaštitom ljudskih prava, predstavnici ambasada i lokalnih i međunarodnih i organizacija na Kosovu.

Izvor: Kosovo online / Koha

Comments

Pročitaj još