• Početna>
  • Vesti>

Selaković: Liban principijelno i aktivno podržava teritorijalni integritet i suverenitet Srbije

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković uručio je danas u Bejrutu 20.000 doza Sputnjik vakcina protiv virusa korona, prvi deo pomoći od 40.000 vakcina koje je Srbija donirala Libanu, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova.

Selaković je rekao da su zvaničnici Libana iskazali snažnu i principijelnu podršku stavovima Republike Srbije po pitanju zaštite teritorijalnog integriteta i suvereniteta, kao i podršku nastavku dijaloga u traženju rešenja za Kosovo i Metohiju.

Dodaje da su izrazili i veliko zadovoljstvo činjenicom da će Beograd u oktobru ove godine, posle 60 godina od osnivanja Pokreta nesvrstanih zemalja, ponovo biti domaćin desetinama šefova država, vlada i ministara spoljnih poslova koji će iz čitavog sveta doći u našu prestonicu.

Selaković je libanskim zvaničnicima zahvalio na principijelnoj i aktivnoj podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije i uručio pozivno pismo za učešće na obeležavanju 60. godišnjice Pokreta nesvrstanih zemalja u Beogradu.

Donaciju Srbije primila je zamenica premijera, ministarka odbrane i vršilac dužnosti ministra spoljnih poslova Libana Zejna Akar, koja je izrazila zahvalnost na donaciji, i upoznala šefa srpske diplomatije sa epidemiološkom situacijom u toj bliskoistočnoj zemlji.

Šef srpske diplomatije danas se, prvog dana zvanične posete Libanu, odvojeno sastao i sa predsednikom Libana Mišelom Aunom i predsednikom Vlade Libana Hasanom Diabom.

Selaković je preneo da su na svim sastancima zvaničnici Libana iskazali veliku zahvalnost predsedniku Aleksandru Vučiću, Vladi Srbije, Republici Srbiji i njenim građanima na nesebičnoj pomoći koju smo pružili i donacijom vakcina, ali i donetom odlukom o donaciji 45 tona prehrambenih proizvoda narodu Libana.

Ministar Selaković je istakao da je na sastancima bilo reči i o drugim vrstama pomoći koje bi Srbija eventualno mogla da pruži prijateljskom Libanu, kao i o različitim vidovima poboljšanja naše bilateralne saradnje, ne samo na polju saradnje dva ministarstva spoljnih poslova, već naročito na polju ekonomije.

„Razgovarali smo o svemu onome što bi moglo da posluži narodu Libana i Republici Liban od srpskih iskustava, a na planu njihovog ekonomskog oporavka za kojim ova zemlja i te kako žudi“, rekao je Selaković.

Šef srpske diplomatije naglasio je da su se libanski zvaničnici posebno interesovali za ekonomske uspehe koje beleži Srbija i za sve što je u Srbiji urađeno, naročito od 2014. godine na polju fiskalne konsolidacije, ekonomskog oporavka, reindustrijalizacije zemlje, ozbiljne izgradnje infrastrukture, kako putne, tako i socijalne, zdravstvene i obrazovne, ali i za ključ uspeha u borbi Srbije protiv pandemije korona virusa.

Šef srpske diplomatije boraviće i sutra u zvaničnoj poseti Libanskoj Republici, a sastaće se, između ostalih, sa komandantom UNIFIL-a, general-majorom Stefanom Del Kolom, i posetiti pripadnike Vojske Srbije u misiji UN u Libanu.

Izvor: Kosovo online

Comments

Pročitaj još