Počeli Dani Preobraženja 2021. u Prilužju

Sportskim nadmetanjima započela je tradicionalna manifestacija Dani Preobraženja. Ova manifestacija, koja se u Prilužju tradicionalno održava u susret slavi Hrama Svetog Preobraženja Gospodnjeg i slavi opštine Vučitrn-Prilužje, ove godine će proširiti svoj sadržaj.

Manifestacija koja prati slavu hrama od njegovog osveštanja, osmišljena je da zainteresuje i okupi sve meštane Prilužja i okolnih sela i ujedini ih u radosti obeležavanja Preobraženja Gospodnjeg u hramu posvećenom ovom velikom pravoslavnom prazniku i ojača veru u budućnost na ovim prostorima.

Manifestacija je u osnovi imala program tri večeri uoči hramovne slave, i na sam dan slave.

“Prvog dana je u hramovnoj porti održavano književno veče na kome su stihovi književnika sa Kosova i Metohije parali plave Prilužjanske noći, a poj narodnih pojaca kupao se u žuboru Laba i Sitnice i gubio u Čičavičkim brdima, a okupljeni mudro i željno slušali vešto isprepletene stihove u životne slike kosovsko-metohijske prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, stvarnosti i čežnje”, piše Dragiša Terentić.

Početak i izgradnju hrama Svetog Preobraženja Gospodnjeg pratili su slogani “Mi gradimo crkvu-crkva gradi nas“ i „Gradimo kotvu za opstanak”, a manifestacija Dani Preobraženja “razbija ravnodušnost i apatiju, ne baš vesele, kosovsko-metohijske stvarnosti i kroz sabornost, pesmu, igru i sport poručuje da nam je najbolje kad smo zajedno i svoji na svome”, kažu meštani Prilužja.

Druge večeri nastupali su brojni rok bendovi iz Prilužja, Kosovske Mitrovice i još mnogih mesta sa Kosova.

“Treće veče je po tradiciji budilo najviše interesovanja. Veliki broj kulturno-umetničkih društava sa ovih i ostalih srpskih prostora, znojili su se pod teškom narodnom nošnjom u vreloj avgustovskoj noći u Prilužju da budu makar malo bolji i budu nagrađeni sa više aplauza i oduševljenja od prethodnih folklornih ansambala i grupa”, piše Terentić.

On objašnjava kako izgleda Preobraženjski dan. 

“Preobraženjski dan bi počinjao dočekom crkvenih velikodostojnika i drugih gostiju u hramovnoj porti, nastavljao bi se svetom liturgijom i litijom oko hrama, a potom sečenjem slavskog kolača i deljenjem osveštenog grožđa. Potom bi u organizaciji Saveza amatera Kosova i Metohije u hramovnoj porti bio priređen kolaž starih srpskih pesama i igara ‘Starosrpski izvori’. Kolačari bi organizovali slavski ručak, a po domovima bi se veselilo uz rodbinu i goste iz okoline. I tih nekoliko dana celo selo i okolina su bili potpuno zaokupljeni preobražajem njihove svakodnevice”, jasan je on.

Organizatori ovogodišnjih Dana preobraženja u Prilužju su Privremeni organ za opštinu Prilužje-Vučitrn, sportska drustva iz Prilužja i Kulturno-umetničko društvo “Abrašević”. 

Predsednik Privremenog organa opštine Prilužje-Vučitrn, Milan Kostić, ističe da je egzistencija mladih, zapošljavanje, socijalno staranje, poboljšanje infrastrukturnih i ukupnih uslova življenja deo osnovnih izazova novog PO, ali i da paralelno sa tim ide i rad sa mladima i za mlade.

“Daćemo novi, snažniji i jači podsticaj sportskim klubovima, aktiviraćemo neke zastale u svom radu, pomoći osnivanju novih. Kulturno-umetničko društvo “Abrašević” postavljamo ponovo na mesto nosioca kulturno-zabavnog života mladih i neizbežnog činioca i organizatora manifestacija po kojim je Prilužje bilo poznato. Smatramo da je do našeg dolaska u Privremeni organ neopravdano zapostavljan ovaj značajan segment života, opstajanja i predstavljanja mladih i naše opštine i sredine”, kaže Milan Kostić.

On dodaje da kroz Dane Preobraženja daju nove impluse mladima.

“Na zahtev mladih uvodimo sportske turnire, vraćamo nastupe rok bendova, okupljamo još veći broj kulturno-umetničkih društava sa kojima sarađuje naš KUD. Liturgiju će držati preosvešteni vladika raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije, dolazi nam direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković sa saradnicima, predsednici i predstavnici opština. Pokušavamo da se na svim poljima preobrazimo i napredujemo da bismo opstali u jedinstvu i slozi”, zaključuje Kostić.

Manifestacija Dani Preobraženja u Prilužju ove godine traje pet dana. Prvih dana su sportska takmičenja u malom fudbalu (juniori i seniori), tenisu i stonom tenisu, potom koncert rok sastava, a zatim veče folklora na kome učestvuju Kulturno-umetnička društva: “Čukarica” iz Beograda, “Kopaonik” iz Leposavića, “Kosovski Božur” iz Kosovske Mitrovice, “Kosovka Devojka” iz Babinog Mosta, “Branko Medenica” iz Ugljara, “Cvetko Grbic” iz Štrpca ,”Simonida” iz Raniluga i “Kos” iz Šilova, kao i domaćini “Abrašević” iz Prilužja.

Na dan Preobraženja nakon liturgije, litije i rezanja slavskog kolača predviđen je prigodan kulturno-zabavni program KUD-a “Abrašević”.

Izvor: RTV Kim

Foto:  D. Terentić/RTV Kim


Comments

Pročitaj još