Ambasada SAD: Kosovo među zemljama saglasnim da ljudima treba olakšati odlazak iz Avganistana

Kosovo je uvršteno u listu zemalja koje su potvrdno odgovorile na poziv Sjedinjenih Američkih Država da olakšaju kretanje svih ljudi koji usled pogoršanja bezbednosne situacije u Avganistanu nakon što su Talibani nasilno preuzeli vlast, žele da napuste ovu zemlju.  

Ambasada SAD u Prištini prenela je na svojoj Fejsbuk stranici saopštenje u kome je spisak zemalja koje su saglasne sa preporukom SAD da se svim osobama, kako državljanima Avganistana, tako i stranim državljanima, omogući da nesmetano napuste tu zemlju, i to tako što će putevi, aerodromi i granični prelazi za njih ostati otvoreni.

“S obzirom na pogoršanje sigurnosne situacije, podržavamo, radimo na osiguravanju i pozivamo sve strane da poštuju i olakšaju siguran i uredan odlazak stranih državljana i Avganistanaca koji žele da napuste zemlju. Oni koji imaju moć i autoritet širom Avganistana snose odgovornost za zaštitu ljudskih života i imovine, kao i za trenutno uspostavljanje bezbednosti i građanskog poretka” stoji u saopštenju.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Foto: U.S. Embassy in Kosovo

Comments