• Početna>
  • Vesti>

Milovanovići iz Berkova odlučni da ostanu u svom rodnom mestu

Jedini mladi bračni par u Berkovu nadonak Kline,  Jelena i Borko Milovanović zajedno sa ćerkicom  Darijom srećni što žive u svom rodnom mestu.

I pored provokacija koje dobijaju od strane komšija albanaca, iako svesni da nije lako, odlučni su da tu i ostanu.

“Sama reč enklava vam govori kako se ovde živi. Uskraćeni smo za neke najnormalnije stvari. Uskraćeno nam je da kada, recimo, šetamo gradom pričamo našim jezikom. Moramo da budemo oprezni, jer nikada ne znamo šta se može desiti. Dobili smo i dete i to nam daje dodatnu snagu da nastavimo ovde da živimo, jer se vodimo time da nije bitno gde smo, već sa kim smo, ali mi smo ipak u svom rodnom mestu što nam je jako bitno. Taj osećaj krivice  što živimo u rodnom mestu uvek je prisutan, jer nam to nameće okolina u kojoj živimo. U poslednje vreme nailazimo i na provokacije od strane komšija albanaca. Kada prođu pored nas jave se sa “dobar dan” ali nakon toga  dodaju i “Kosovo je Albanija”,” kaže Jelena Milovanović dodajući da će učiniti sve što može kako bi svojoj kćerki Dariji obezbedila normalne uslove za život.

“Potrudiću se da joj ulepšam život ovde, ali bez dece sa kojom bi se družila to nije baš pravo, jer je deci potrebno društvo”, ističe Milovanovićeva.

Ova hrabra žena zajedno sa svojom porodicom odlučna je da ostane na svom ognjištu.

“Mislim da ne može ništa da nam se desi, ne daj Bože da se ponovi scenario koji je nekada bio, jedino bi nam to pokvarilo sreću i opstanak ovde i ništa drugo, zaključuje Jelena Milovanović iz Berkova.

Izvor: Radio Gračanica

Comments

Pročitaj još