Kancelarija za Kosovo i Metohiju najoštrije osuđuje sve provokacije i incidente koji unose strah i nemir među Srbe na KiM

Na dan kada se Srbija sa najdubljim bolom priseća zločina nad decom u Goraždevcu, jednim od najvećih zločina nad srpskim narodom na Kosovu i Metohiji od dolaska međunarodne misije u pokrajinu, u centru Gračanice, u Kosovsko-metohijskoj ulici osvanuo je grafit UČK.

Veličanjem ove terorističke organizacije, čijim se liderima sudi za najstrašnije zločine nad srpskim narodom, Albanci nastavljaju sa zastrašivanjem i uznemiravanjem Srba, otvoreno pokazujući da nisu spremni na zajedniči suživot sa srpskim narodom na prostoru Kosova i Metohije.

U prethodnom periodu, u više navrata su simboli ove ekstremističke grupacije ispisivani u Gračanici i okolini, na dečjem igralištu, bilbordima, kućama, ukradena je i oskrnavljena zastava SPC sa manastira Gračanica, što sve ukazuje da je ova srpska sredina jedna od glavnih meta i opsesija albanskih ekstremista.

Najviše zabrinjava što nema ozbiljne političke volje lidera iz Prištine da ekstremističkim divljanjima stanu na put. Svedoci smo da nema ni verbalne osude incidenata, kojih za osam meseci ove godine imamo više nego što ih je bilo ukupno tokom cele prošle godine. Primetno je i odsustvo sankcija, što izvršiocima daje dodatni vetar u leđa u činjenju ovakvih dela.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju najoštrije osuđuje sve provokacije i incidente koji unose strah i nemir među Srbe na KiM i apeluje na međunarodnu zajednicu koja deluje na terenu da pojača svoje prisustvo i osigura bezbednost Srba na Kosmetu.

Izvor RKM/Saopštenje

Comments