Trendafilova odbacila zahteve za izuzeća

Predsednica suda za zločine OVK u Hagu Ekaterina Trendafilova odbacila je zahtev Tobija Kedmana, advokata Nasima Haradinaja za njeno izuzeće i njenog zamenika, sudije Čarlsa Smita.

Kedman, branilac jednog od dvojice optuženih u procesu za zastrašivanje haških svedoka, krajem jula tražio je da se Trendafilova i njen zamenik povuku sa mesta rukovodećih sudija u Specijalizovanim većima, piše danas list “Politika”.

Kao razlog naveo je njeno učešće na sastanku sa diplomatama, održanom prošlog decembra, ali i još nekoliko sličnih susreta tokom ove godine, gde je davala izjave zbog kojih Kedman dovodi u pitanje njenu nepristrasnost.

Advokat je ukazao na odbijanje Trendafilove da u sudu za zločine tzv. OVK u Hagu bude postavljena zastava ili grb takozvanog Kosova, a kao drugi razlog za sumnje u nezavisnost Trendafilove naveo je njenu saradnju sa Srbijom, koja nije priznala takozvano Kosovo.

Predsednici suda zamera i što je tražila političku podršku za rad suda koji nije međunarodni, već nacionalni, kao i to što se nije ogradila od izjava specijalnog tužioca koji je na brifingu za diplomate unapred govorio o kaznama koje će nekim optužnima biti izrečene.

Kedman je postupanje sudije Smita doveo u pitanje na osnovu iskaza izvesnog sudije Euleksa, njegovog nekadašnjeg kolege, koji je govorio o primerima kada je taj sudija donosio presude po političkim pritiscima, prenosi “Politika”.

U odluci koju je objavio sud, Trendafilova podseća da je pravilnikom suda predviđeno da advokat ima pravo da podnese zahtev za izuzeće u roku od 10 dana nakon što mu postanu poznate informacije zbog kojih takav zahtev podnosi.

Mediji su, ukazuje predsednica, o održavanju mitinga izveštavali su još tokom februara, a Kedman je na statusnoj konferenciji u postupku protiv Haradinaja i Hisnija Gucatija u martu govorio o toj temi i izrazio zabrinutost zbog onoga što je tamo rečeno.

Predsednica suda zaključuje da je Kedman mogao da u zakonskom roku dostavi zahtev za izuzeće.

Advokat je, međutim, naveo da je tek krajem jula dobio odgovor od Specijalizovanog tužilaštva, koje mu je uskratilo pravo na detaljnija saznanja o tom brifingu, verovatno želeći da time svoj zahtev predstavi blagovremeno podnetim, navodi “Politika”.

Ipak, Trendafilova je ukazala da to nije bio prvi put da je branilac pokušao da dođe do saznanja o sastanku sa diplomatama, mimo zvanično saopštenih, jer je isto tražio i od sudije za prethodni postupak još u martu, kada je takođe odbijen.

Trendafilova napominje da joj zakon daje ovlašćenja da prisustvuje sastancima sa predstavnicima država koje finansiraju sud ili ga na drugi način podržavaju.

Zaključuje da Kedmanove napomene o njenim kometarima predstavljaju pogrešno tumačenje, da su izvučeni iz prepričavanja neimenovanih izvora i da ona zbog toga odbija da samu sebe izuzme od rukovođenja administrativnim funkcijama.

Izvor: T a n j u g/TV Most

Comments

Pročitaj još