Kipar ne menja stav po pitanju Kosova

Ministar odbrane Nebojša Stefanović razgovarao je sa komandantom Nacionalne garde Republike Kipar general-potpukovnikom Dimokritosom Zervakisom, koji boravi u zvaničnoj poseti Republici Srbiji. Stefanović je istakao da Srbija i Kipar neguju tradicionalno prijateljske odnose, zasnovane na istorijskoj bliskosti, međusobnom uvažavanju i razumevanju.

General Zervakis ponovio je da Kipar ostaje pri svom principijelnom stavu kada je reč o tome da neće priznati takozvanu kosovsku nezavisnost i istakao važnost međusobne podrške u zaštiti suvereniteta i poštovanja principa međunarodnog prava, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Stefanović je zahvalio na principijelnoj podršci po pitanju očuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Republike Srbije i istakao da Srbija istovremeno čvrsto podržava teritorijalni integritet i suverenitet Republike Kipar.

Ocenio je da Srbija nastoji i da, kroz angažovanje pripadnika Vojske Srbije u multinacionalnoj operaciji Ujedinjenih nacija UNFICYP na Kipru, pomogne u očuvanju mira i iznalaženju dugoročno održivog i prihvatljivog rešenja, na čemu se general Zervakis zahvalio, navodi se u saopštenju.

Sagovornici su obostrano iskazali opredeljenje za dalji razvoj saradnje u oblasti odbrane, posebno u vojno-vojnom i vojno-tehničkom domenu.

Stefanović je istakao da je učešće u zajedničkim vežbama najbolji način za dostizanje interoperabilnosti i izgradnju sposobnosti dve vojske, posebno u uslovima sve većih i kompleksnijih izazova na globalnom planu.

Rekao je da očekuje da će započeti razgovori u domenu vojno-tehničke saradnje rezultirati nabavkama naoružanja i vojne opreme, na obostrano zadovoljstvo.

Takođe, Stefanović je uputio poziv ministru odbrane Republike Kipar za zvaničnu posetu Republici Srbiji i rekao da je Sajam “Partner 2021” koji se održava u oktobru dobra prilika za to.

General Zervakis je izrazio nadu da će susreti sa zvaničnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije dodatno uticati na intenziviranje i kvalitet saradnje u oblasti odbrane.

Izvor: RTS

Comments